Категории: Свят

Икономиката на Индия ще е сред водещите в света, след три до пет години, казва министър-председателят Моди

Реклама

Министър-председателят на Индия Нарендра Моди заяви, че до пет години икономиката на Индия ще бъде сред първите три в света, докато отбелязваше 76 години от независимостта от британското управление във вторник.

Носейки развяващ се многоцветен тюрбан, Моди се обърна към страната от Червения форт в Ню Делхи, построен през XVII в. от епохата на Моголите, и заяви, че неговото правителство е измъкнало над 130 млн. души от бедността и че нарастващият просперитет на Индия е възможност за света.

„Когато бедността в една страна намалява, силата на средната класа се увеличава значително“, каза той. „Обещавам, че през следващите пет години Индия ще бъде сред трите най-големи икономики в света.“

Изказването му идва след като миналата година доклади на S&P Global и Morgan Stanley прогнозираха, че до 2030 г. икономиката на Индия ще изпревари тази на Япония и Германия и ще стане третата по големина в света. Според тях икономическият бум на Индия ще се дължи на офшорки, инвестиции в производството, разрастваща се цифрова инфраструктура и енергиен преход.

Миналата година икономиката на Индия, която възлиза на 3,5 трилиона долара, изпревари тази на Обединеното кралство и стана петата по големина. Моди изрази увереност, че когато през 2047 г. Индия ще отбележи 100 години от независимостта си, тя ще бъде развита държава.

Правителството прогнозира, че през тази фискална година Индия ще отбележи ръст от 6-6,5 %, което я нарежда сред най-бързо развиващите се големи икономики в света.

Но въпреки стабилния икономически растеж правителството на Моди се бори да потуши опасенията за безработица и е под натиск да създаде достатъчно работни места, особено когато е изправено пред парламентарни избори през 2024 г., които хиндуистката националистическа партия „Бхаратия Джаната“ на Моди е предпочитана да спечели, съобщава YahooNews.

Според Центъра за наблюдение на индийската икономика през последната година равнището на безработица е нараснало, достигайки 8 % през миналия месец.

В речта си Моди не обърна внимание на тези опасения, като вместо това похвали пътя на Индия през десетилетията.

„Имаме късмет, че разполагаме с демография, демокрация и разнообразие“, каза той, след като отбеляза, че според някои оценки Индия вече е най-многолюдната страна в света. Индийското правителство все още не е публикувало официални данни за населението, а последното преброяване е от 2011 г.

Моди изтъкна възхода на Индия на световната сцена и заяви, че след пандемията COVID-19 се очертава нов световен ред.

„Индия се превръща в гласа на глобалния Юг. Ние носим обещание за стабилност на света“, каза той и добави, че всички погледи ще бъдат насочени към Индия, която следващия месец ще бъде домакин на срещата на върха на Г-20 в Ню Делхи.

Премиерът също така повтори призивите за мир в североизточния щат Манипур, където от месеци бушува почти гражданска война, при която загинаха над 150 души. Той заяви, че страната е на страната на народа на Манипур и че решение може да се постигне само чрез мир.

Откакто в началото на май избухнаха сблъсъци между две доминиращи етнически групи, жителите на Манипур протестират срещу правителството на щата, управлявано от партията на Моди, и призовават за уволнение на главния министър.

Над 50 000 души са напуснали щата, където насилието продължава въпреки силното присъствие на армията. Въоръжени тълпи подпалват сгради, избиват цивилни граждани и плячкосват оръжия от държавните складове.

Но в продължение на три месеца силният лидер до голяма степен мълчи по конфликта в Манипур. Ролята му или липсата на такава предизвика вот на недоверие срещу правителството му в парламента. Моди отхвърли предложението миналата седмица, след като за първи път от началото на конфликта призова за мир в Манипур.

Индия празнува своя Ден на независимостта ден след съседния си Пакистан. Двете отделни държави възникват в резултат на кървавото разделение на Британска Индия през 1947 г.

Процесът предизвиква едно от най-тежките комунални насилия в света и води до смъртта на стотици хиляди хора. Той предизвика една от най-големите човешки миграции в историята и около 12 милиона души напуснаха домовете си.

Превод и редакция: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 7 минути

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 14 минути

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 23 минути

Главчев отива в Ню Йорк

Стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха за бъдещето…

преди 35 минути

Учени съхраниха целия човешки геном върху „кристал на паметта“, който може да оцелее милиарди години

Въпросният кристал може да издържи на екстремни условия като температури до 1000 градуса по Целзий,…

преди 38 минути

Нов „Черен списък“ във Варна. Важна първа реакция

В редакцията на медия "Нова Варна" постъпи позиция на председателя на Общински съвет-Варна Христо Димитров…

преди 49 минути