in

Нашенци – руски шпиони? Арестуваха трима българи във Великобритания

Снимка: BBC

Трима български граждани са заподозрени в шпионаж за Русия в Обединеното кралство. Те са арестувани и обвинени в мащабно разследване на националната сигурност. Подсъдимите са задържани още през месец февруари и оттогава са в ареста. Твърди се, че и тримата са работили за службите за сигурност на Русия.

Тримата българи са обвинени в притежаване на документи за самоличност с „неправомерни намерения“ и се твърди, че са ги притежавали, знаейки, че са неистински, съобщава Би Би Си.

Документите включват паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватска, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата обвиняеми са арестувани съгласно Закона за официалните тайни от детективи за борба с тероризма от столичната полиция, която носи национална полицейска отговорност за шпионаж.

Имената на тримата българи са:

  • Орлин Русев, 45 г., от Грейт Ярмут, Норфолк
  • Бизер Джамбазов, 41 г., от Хароу, северозападен Лондон
  • Катрин Иванова, 31 г., от същия адрес в Хароу

Триото живее в Обединеното кралство от години, работи на различни работни места и живее в редица крайградски имоти.

Г-н Орлин Русев има история на бизнес сделки в Русия. Той се премества в Обединеното кралство през 2009 г. и прекарва три години в техническа роля във финансовите услуги. Неговият онлайн профил в LinkedIn гласи, че по-късно е притежавал бизнес, занимаващ се със сигнално разузнаване, което включва прихващане на комуникации или електронни сигнали. Г-н Русев, чийто последен адрес е крайбрежна къща за гости в Грейт Ярмут, също заявява, че някога е бил съветник в българското министерство на енергетиката.

В Хароу бивши съседи описват г-н Джамбазов и г-жа Иванова като двойка. Г-н Джамбазов е описан като шофьор на болници, а г-жа Иванова описва себе си в онлайн профила си в LinkedIn като лаборант в частен здравен бизнес.

Двамата, които са се преместили в Обединеното кралство преди около десетилетие, са управлявали обществена организация, предоставяща услуги на българите, включително запознаването им с „културата и нормите на британското общество“. Според български държавни документи онлайн те са работили и за избирателни комисии в Лондон, които улесняват гласуването на български избори на граждани, живеещи в чужбина.

Тримата обвиняеми трябва да бъдат изправени пред съда в Олд Бейли в Лондон през януари. Те все още не са се оправдали по обвиненията.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/