Категории: България

По повод деня на спасението се отдава почит на лекарите, които са отдали живота си в служба

Реклама

В Деня на спасението почит към загиналите в пандемията лекари и свои членове отдаде Алиансът на хората с редки болести

Коронавирусната пандемия отне на пациентите с редки болести изключителни специалисти по тези заболявания и големи личности. Ето защо за първи път тази година Националният алианс на хората с редки болести отбеляза Деня на спасението – 15 август. Този ден е определен за почит към паметта на д-р Стефан Черкезов, който на 15 август 1963 г. спасява 47 пътници в горящ автобус и умира от раните си. От 2005 г. в Деня на спасението се почитат и всички медици, отдали живота си за своите пациенти.

„Положихме венец на паметника на загиналите медици, който се намира пред Военна болница в София. Но ще го направихме и заради загиналите в коронавирусната пандемия специалисти, които диагностираха и лекуваха хората с редки болести в България. Тяхната гибел е огромна загуба за нас, защото трудно може да се компенсират опитът, знанията и всеотдайността на тези лекари. Непрежалими ще останат хора като гастроентерологът д-р Радислав Наков (33 г.), генетикът д-р Адил Кадъм (40 г.), неврологът д-р Стайко Сарафов (59 г.) , проф. Здравко Станчев – основоположник на детската ендокринология и генетика у нас. Описал за първи път в България 37 синдрома и редки болести. Те бяха сред най-големите ни приятели и поддръжници на делото на Алианса“, сподели председателят на Алианса на хората с редки болести Владимир Томов.

Алиансът почете и починалите от усложнения от Ковид председатели на организации на пациенти с редки заболявания и на техни редови членове.
Редките болести засягат 5% от хората у нас, а над 40% от тях живеят без поставена диагноза. Над 75% са деца.

Пълен списък на загиналите и най-близки медици до делото на Националния алианс на хора с редки болести:

• Д-р Адил Кадъм – педиатърът и специалист по детска генетика и дефицити, отделение по Клинична генетика към СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

Тя се стремеше да работи съвременна медицина, неотстъпваща на световните стандарти. Участва й в редица проекти и доброволчески инициативи, включително за изграждането на единна и високотехнологична Национална детска болница.

• Доц. Елисавета Стефанова – детски ендокринолог, началник клиника „Ендокринология, диабет и генетика“, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“.

• Доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиника по Пневмология в Аджибадем Сити Клиник УМБАЛ Токуда.

Един от основателите на Болница Токуда и създател на Клиниката по Пневмология в лечебното заведение. С безценна роля при въвеждането на стандарти за белодробна трансплантация у нас при пациенти с напреднали белодробни заболявания. Благодарение на нейната активност през 2014 г. стана факт първата белодробна трансплантация на български пациент във Виена.

• Проф. Мария Дамянова – детски ендокринолог, СБАЛДБ „Проф. Иван Митев“, основателка на детската ендокринология в България, организира и ръководи Клиника по диабет и обменни заболявания, включваща и кърмачески сектор.

• Проф. Здравко Станчев -детски ендокринолог, основоположник на детската ендокринология и генетика у нас. Описал е за първи път в България 37 синдрома и редки болести.

• Проф. Лилия Пенева – детски ендокринолог, основател на съвременния скрининг програма в периода на новородено, касаещи редки болести; пионер при въвеждането на лечение с рекомбинантен растежен хормон на деца с редки заболявания с изоставане в растежа в България.

• Проф. Валентина Цанева – детски ендокринолог, основава в УМБАЛ „Света Марина“ – Варна единствената извънстолична специализирана клиника по диабет, детска ендокринология, гастроентерология и хранене.

• Проф. Ексапет Караханян – детски ендокринолог, ръководи Детска клиника в новосъздадения Медицински факултет в гр. Пазарджик, след което Клиника по детски болести, Медицински Университет в гр. Пловдив. Създава отделението по детска ендокринология и болести на метаболизма, което съществува и до днес.

• Д-р Стайко Сарафов – невролог УМБАЛ „Александровска“, София.
Като признание за неговата дейност, Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Александровска” е включена в Европейската мрежа за ЛАС – ENCALS. Провежда интензивни клинико-генетични и епидемиологични проучвания на фамилната транстиретинова амилоидна полиневропатия, за които преминава обучение в Клиниката Mayo, САЩ.

• Доц. д-р Христо Желев, началник на Клиниката по гастроентерология на Специализираната болница по активно лечение по детски болести „Проф. д-р Ив. Митев” – София, лекувал е деца с болест на Уилсън.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Дете е било пребито: Открито е да лежи на спирка в Стара Загора

За случая съобщават от пресцентъра на ОДМВР - Стара Загора. Пострадалото дете е на 14-годишна…

преди 10 минути

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при…

преди 24 минути

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 42 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 51 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 58 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди един час