in

Специалисти предупреждават родителите за опасно предизвикателство: Децата се състезават кой ще приеме повече парацетамол

кадър: YouTube / 9 News

Родителите са предупредени за „предизвикателство“ в TikTok, в което деца предозират с парацетамол, за да видят кой ще остане най-дълго в болница.

Предупреждението идва след като полицейски началник призова родителите да спрат децата си да се включват в онлайн лудории, които включват мародерство на Оксфорд стрийт и състезания за предозиране с лекарства.

Окуражени от видеоклиповете в социалните мрежи, тийнейджърите взели болкоуспокояващи, за да видят кой може да остане най-дълго в болница през уикенда.

Миналата сряда полицията използва палки, докато тийнейджъри организираха т.нар. флашмоб нахлуване в JD Sports в търговското сърце на Лондон, което беше вдъхновено от TikTok. Столичната полиция арестува най-малко петима души на фона на съобщенията, че един от полицаите е бил ударен в лицето от младеж. Силите на реда са издали и 34 заповеди за разпръскване, а по-късно в сряда е съобщено, че са арестувани двама ръководители.

Дона Джоунс, новият председател на Асоциацията на полицейските и криминалните комисари (АПКК), заяви, че родителите трябва да се намесят, за да възпрат това поведение.

Г-жа Джоунс каза: „Има влиятелни личности в социалните медии, които ще отправят предизвикателства един към друг и към обществеността. „Това, което се случи в Саутхемптън през уикенда, е, че млади хора на възраст между 15 и 17 години решиха да се предизвикат един друг да предозират. И човекът, който остане в болница най-дълго, щеше да бъде този, който спечели.

„Разбира се, това е изключително обезпокоително. То излага на опасност живота на младите хора и не мисля, че те разбират, че забавлението може да бъде много тревожно. То отнема много необходимото време на линейките и полицията.

„Не можем да си позволим това да се случи и мисля, че родителите трябва да се включат“.

Г-жа Джоунс добави, че при инцидента в Саутхемптън хората са били хоспитализирани и че това се случва след обира на JD Sports. Свидетели заснеха хаотичните сцени на Оксфорд стрийт, докато младежите се бореха с полицаи, а тълпи се виждаха да крещят и да бягат от сблъсъците.

„Това са криминални събития“, казва тя. „Много магазини свалиха бариерите си и затвориха, което доведе до загуба на приходи. JD Sports също бяха лишени от стоките си.“

Г-жа Джоунс заяви, че друго събитие, вдъхновено от TikTok, е било организирано по същото време в Саутенд в Есекс и че Метрополитен е пресекъл събитие в Бекслихийт.

„Наблюдаваме тревожна тенденция и като комисар по въпросите на полицията и престъпността моята работа е да се уверя, че има ефективна полицейска служба.

„Ресурсите на полицията са ограничени и затова се намесвам и разговарям с родителите. Надявам се, че е имало родители, които са гледали кадрите, които проверяват дали детето им е било там, и се надявам, че е имало многократни разговори, за да обяснят, че това е престъпление.“

Тя добави, че самите компании за социални медии също имат „отговорност“ и насърчи да се побърза с изготвянето на законопроект за социалните медии. Тя също така иска TikTok да изпълни „задължението си“ да разследва какво се е случило в тези събития – въпреки че платформата твърди, че разполага с десетки професионалисти, които работят, за да я поддържат безопасна за потребителите.

По публикацията работи: Александра Крумова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/