in

Учени със сензационно откритие: Много случаи на рак на гърдата могат да се предотвратят

Снимка: Pixabay

Австралийски учени стигнаха до много интересно заключение относно рака на гърдата и превенцията му. Според резултатите от проведено изследване, около 30 хиляди случаи на заболяването могат да бъдат предотвратени още в първите години

Според изследването това е възможно да се случи, в случай че пациентките се откажат от алкохолните напитки и успяват да контролират нормално телесно тегло, съобщава предаде Medicalxpress.

Експертите, провели изследването, твърдят, че рискът от развитие на рак на гърдата значително се увеличава, в случай че жената пие по една алкохолна напитка на ден.

„Установихме, че сегашното ниво на затлъстяване може да бъде причина за най-големия дял на предотвратимия рак на гърдата в бъдеще – 17 500 случая на рак на гърдата през следващото десетилетие. Към алкохола спадат 11 600 случая“, казва д-р Маарит Лааксонен.

Паралелно с това други учени стигнаха до извода, че антибиотикът клофазимин може да се използва по време на химиотерапия при лечение на рак на гърдата в напреднала фаза.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/