Категории: Варна

17-годишният наркодилър от Варна е бил задържан за наркотици, още когато бил на 12 г.: Баба му го хващала да пуши марихуана

Реклама

Горната инстанция потвърди ареста на 17-годишния варненец, държал 4 вида наркотици с цел разпространение. Това съобщиха от Апелативен съд – Варна за медия „Нова Варна“. От институцията разкриха, че от 2018 г. насам младежът е бил задържан четири пъти за наркопритежание. Многократно е установяван да държи наркотици, като дори баба му, с която живее, го била виждала да пуши марихуана

Варненският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Варна, с което е била взета най-тежката мярка за неотклонение спрямо 17-годишно момче, обвинено в държане с цел разпространение на високорискови наркотични вещества.

На 8 август в жилището, което обвиняемият обитава и в мазето към него били открити над 200 гр. марихуана, 119 гр. екстази, 9 гр. кокаин и амфетамин, както и електронни везни. От 2018 г. досега младежът е бил задържан четири пъти за наркопритежание. В края на миналата година е бил признат за виновен в такова престъпление и му е било наложено административно наказание. Майката на момчето живее в чужбина и за него се грижи баба му.

Адвокатът помоли да се даде шанс на доверителя му, тъй като той е признал вината си и съдейства на разследващите.

Представителят на Апелативната прокуратура беше категоричен, че единствено задържането под стража ще държи обвиняемия „вън от калта, в която е затънал“.

Горната инстанция определи като правилно становището на окръжния съд, че на този ранен етап от разследването има достатъчно доказателства ученикът да е съпричастен към деянието. Въззивният съдебен състав обаче изрази несъгласие с проверявания относно опасността от укриване, като я намери за реална. Момчето получава редовно финансова издръжка от майка си и би могло да напусне страната, за да се укрие. Има и опасност да извърши престъпление – в дома му са открити различни видове наркотици в немалки количества. През миналата година тийнейджърът е бил признат за виновен в извършване на същото деяние и му е било наложено административно наказание. Многократно е установяван да държи наркотици. Всичко това обосновава висока обществена опасност както на деянието, така и на личността на извършителя. Престъплението е осъществено в семейна среда.

Нещо повече, бабата е виждала обвиняемия да употребява марихуана. Всички тези обстоятелства правят мярката за неотклонение „под надзор на родител или попечител“ непригодна.

Законът предвижда задържане под стража спрямо непълнолетни да се определя само в изключителни случаи. В настоящия – тази изключителност е свързана и с деянието, и с дееца. Ето защо бъдещото законосъобразно поведение на 17-годишния обвиняем не може да бъде осигурено с по-лека мярка за неотклонение, заключи Апелативен съд – Варна. Съдебният акт не подлежи на обжалване.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 57 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди един час

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа