Категории: АкцентиБългария

Застреляха Алексей Петров в София

Реклама

В столичният квартал „Драгалевци“ е бил убит бизнесменът Алексей Петров, съобщава bTV. По първоначална информация на медия „Нова Варна“ убийството е потвърдено от близки до бизнесмена.

Има намерена жена до него която е намерена полумъртва. МВР потвърдиха за прострелян мъж и жена. Жената е транспортирана в болнично заведение. По случая е образувано досъдебно производство, в рамките на което се извършва оглед и ще се изясняват обстоятелствата около престъплението съобщават от МВР за медия „Нова Варна“.

Кой е Алексей Петров

Алексей Илиев Петров е роден на 23 април 1962 г. в тетевенското село Градежница. Произхожда от бедно селско семейство.
За месторабота е записано „Командир на отделение в специализиран оперативен милиционерски батальон“. Членува в ДКМС от 1976 г., а в БКП от 1988 г. На 25-годишна възраст е привлечен за щатен служител в Шесто управление на ДС, направление „Терор”. Датата е 3 януари 1987 г.

Дата на обявяване на принадлежност:

14 октомври 2009 г. с решение №78 на Комисията по досиетата при проверката на Националния осигурителен институт.

Документи за принадлежност:

Заповед № 3 от 3 януари 1987 г. за назначаването му като командир на отделение; заповед № 4540 от 2 ноември 1990 г. за преназначаването му за зам.-началник отряд (инспектор).

Публична длъжност или дейност:

1.Член на Управителния съвет на Националния осигурителен институт (2009).
2.Кандидат за президент (2011).

Допълнителна информация:

Алексей Петров е основател на „Аполо и Болкан“, едната от силовите застрахователни компании през 90-те години на ХХ век, на която е член на борда до 2000 г., както и на дружеството „Спартак“. Той е бивша барета и бизнесмен, издигнал се до съветник на председателя на Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) Петко Сертов (2008-2009). Доцент, преподавател в УНСС. Президент на българската и балканската федерация по карате.

До 1998 г. участва във фирма „Будоинвест“ ООД заедно с Бойко Борисов и Румен Николов – Пашата. Бил е експерт към Съюза за стопанска инициатива на гражданите.

През август 2002 г. срещу него е извършен неуспешен атентат край басейна „Спартак“.

През декември 2006 г. участва като посредник в тайна среща между тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков и известните като братя Галеви Пламен Галев и Ангел Христов на басейна „Спартак“, които по това време са следени за контрабанда и трафик на наркотици и производство на амфетамини. Алексей Петров е бивш взводен командир на братя Галеви след постъпването им в Специализирания отряд за борба с тероризма малко преди падането на комунизма.

За тази тайна среща се разбира две години по-късно от показанията на бившия директор на Главна дирекция „Борба с организираната престъпност ген. Ваньо Танов пред Парламентарната комисия за вътрешен ред и национална сигурност. Разкритията довеждат до оставката на Румен Петков, който осветява Петров като дългогодишен секретен сътрудник на Национална служба „Сигурност“, а братя Галеви са принудени да избягат в чужбина след започналото разследване срещу тях.

Алексей Петров се свързва с в. „Галерия“, който започва да излиза през 2009 г. Отрича да е скрит собственик, но по-късно, през 2012 г. основателят на вестника и негов първоначален съдружник в него журналистката Зоя Димитрова заявява пред съда, че „Галерия“ е стартирал с пари, осигурени от близката до Алексей Петров „Лев корпорация“.

На 10 февруари 2010 г. Алексей Петров е задържан и обвинен за лидер на престъпната група „Октопод“, занимавала се с рекет и изнудване. През 2014 г. Специализираният съд прекратява разследването, тъй като, прокуратурата не успява да събере необходимите доказателства по направените обвинения.

През юли 2011 г. група граждански сдружения и Инициативен комитет „Единение и екипност“ издигат кандидатурата на Алексей Петров за кандидат президент на предстоящите същата есен президентски избори.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди 27 минути

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 15 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 15 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 15 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 16 часа