Категории: Варна

Във Варна: Празник на чудотворната икона “Св. Богородица Всецарица” ще се отбележи в храм “Св. Атанасий”

Реклама

На 18 август (петък) в храм “Св. Атанасий” във Варна ще има света Литургия, по случаи празника на чудотворната икона на света Богородица “Всецарица”. 

На 18 август е празникът на чудотворната икона на света Богородица “Всецарица”. По този повод в петък в храм “Св. Атанасий” от 8.30 ч. ще се отслужи света Литургия. След нея ще се извърши водосвет и ще се отправи молитва към Пресвета Богородица пред чудотворния ѝ образ.

През 2014 г., с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и по инициатива на църковното настоятелство при храм “Св. Атанасий” във Варна, беше донесено копие на чудотворната икона “Всецарица” от манастира “Ватопед” на Света Гора. Тази икона е дело на иконописец, монах на Атон. Той е направил две точни копия на чудотворната икона “Всецарица” за храмове по света, които са пожелали да ги имат за утешение на вярващия народ и в подкрепа на множеството боледуващи и страдащи. Едната икона е взета за храм в Русия, а другата потегля за България, съобщават от Варненска и Великопреславска Света Митрополия.

С благословението на игумена на Ватопедския манастир, архимандрит Ефрем, копието на чудотворната икона, предназначено за варненския храм, е било поставено до оригинала и се е отслужил акатист пред двете икони. После в продължение на 40 дни иконата е престояла в олтара на централния храм в манастира, като е била изнасяна при отслужване на акатиста към Божията майка – “Всецарица”.

Чудотворният образ на Божията Майка “Всецарица” се почита както на Атон, така и далеч зад неговите предели. “Всецарица” има благодатта да изцелява болни от рак – най-страшната от всички болести на съвременното човечество. Известни са безчислени случаи, когато заболели от рак хора се изцеляват след молебен пред иконата. Пред този чудотворен образ се молят също и за избавяне от магии, зависимости на децата от алкохол и наркотици. Много чудеса с вяра и молитви пред иконата “Всецарица” са станали през последните години и в храм “Св. Атанасий”, където тя се намира.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 26 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 часа

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа