in

Замърсеният въздух може да повлияе зле на мозъчната функция

Снимка: Pixabay

Според изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего замърсяването на въздуха може да повлияе зле не само на дихателната, но и на мозъчната функция. Отрицателният ефект е заради PM2.5 частиците

Според учените замърсяването на въздуха значително увеличава риска от деменция.  Пренасяните във въздуха PM2.5 частици ускоряват появата на това заболяване с поне 10 години.

Обикновено PM2.5 навлизат в тялото в резултат на емисии от превозни средства и газови печки.

Има спекулации, че частиците причиняват натрупването на абнормни протеини в мозъка, които разрушават клетките и по този начин нарушават мозъчната функция.

Деменцията е неврологично заболяване, което се отличава с влошаване на умствените способности, нарушена концентрация и други.

Деменцията почти винаги започва със загуба на краткосрочната памет, а след това се развиват нарушения в още една или няколко когнитивни функции.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/