Категории: Избори Варна

Благомир Коцев: Във всеки квартал на Варна може да има парк

Реклама

Едно от водещите лица на „Продължаваме Промяната“ във Варна Благомир Коцев обяви публично мащабна програма, която предвижда изграждане на парк във всеки квартал. Това означава зелените площи на Морската столица да се удвоят, а гражданите ѝ да се радват на 10 нови парка, с обща площ от 650 декара.

Според Коцев, с реализирането на предложения от него план за създаване на нови паркови площи във Варна, ще се премахне „една очевидна несправедливост, при която всички природни блага са струпани в центъра на града“.

Снимка: Бл. Коцев

Той изтъква солидни аргументи в подкрепа на идеята си за 10 нови парка на територията на Варна. Според него зелените площи са естествена бариера срещу горещините и запрашаването в градската среда. Освен това повишават качеството на живот и стойността на жилищната собственост, което е в пряк интерес на гражданите.

Парковата мрежа предоставя алтернативни маршрути за придвижване пеша или с колело, смята още Коцев. И не на последно място по важност, придобиването на статут на парк е силна административна защита срещу презастрояването на града, според него.

Затова той предлага десетте нови парка да се реализират изцяло върху терени, които са държавна или общинска собственост. Към момента парцелите, които Коцев визира са зелени площи, които в преобладаващата си част са занемарени. Някои от тях и сега имат статут на паркове, но други е възможно да бъдат застроени.

Припомняме на читателите на медия „Нова Варна“, че докато заемаше длъжността областен управител, Благомир Коцев спря продажбата на десетки декари общинска земя. Още тогава той заяви, че градът се нуждае от повече зелени и открити пространства и че „Варна трябва да расте за сметка на разширяването с крайградските зони, посредством нова и удобна инфраструктура към тях, а не чрез презастрояване в текущите контури.“

Снимка: Бл. Коцев

Най-мащабни промени Коцев предвижда за район Младост. Според неговия план 320 дка или малко над половината от новите паркови площи ще бъдат именно там. Заложено е проектиране на парк „Цар Освободител“, успоредно на едноименния булевард, който ще се свързва с парк „Младост“ и съществуващия вече парк „Възраждане“.

По този начин в района ще се създаде истинска паркова мрежа в посоките изток – запад и север – юг.  Тя би била добра алтернатива за пешеходни маршрути на живущите. В предложения от Коцев план са включени също зелените площи около кръстовището на булевардите „Сливница“ и „Република“, които станаха повод за граждански протести и политически декларации след решението на Общинския съвет за тяхната продажба и застрояване.

Други два терена, които Коцев предлага да се облагородят, са зелените площи в дворовете на Военна болница и на Техническия университет. Последният от години се ползва не регламентирано от жителите на квартал „Левски“. За да се реализират обаче парк “Военна болница” и парк “Технически университет” , е нужна подкрепата на ресорните министерства, собственици на терените и на администрациите на двете учреждения.  Ще получи ли Благомир Коцев тази подкрепа, предстои да видим.

Снимка: Бл. Коцев

Интересна е и идеята му за създаване на парк “Виница”. Според представените от него планове това може да се случи по протежението на зелена ивица, която свързва квартала с Ботаническата градина. Тази ивица е със статут на държавен горски фонд. Според Коцев хората от „Виница“ нямат адекватен пешеходен маршрут до курорта „Св. Св. Константин и Елена“ – към момента тротоарите по едноименната отсечка са тесни и опасни.

Програмата за създаване на паркове във Варна с обща площ от 650 декара, която предлага Благомир Коцев , е в резултат на множество срещи и работата от първо лице с урбанисти и строителни експерти през изминалите месеци, когато той реализира кампания за граждански контрол върху качеството на общинските ремонти. Кампанията продължава и в момента с изготвянето на сигнали, които предстои да бъдат внесени в общината.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа