in

Голям празник е: Почитаме небесния покровител на българския народ и велик народен светец лечител

Кадър: Youtube/bulgarish

Днес е 18 август. На този ден православната църква отбелязва Успението на преп. Йоан Рилски Чудотворец. Св. Йоан (Иван) Рилски Чудотворец е една от най-големите фигури на Средновековието, оказала влияние върху целия източноправославен свят. Св. Йоан се счита за изключителен небесен покровител на българския народ и за най-популярния български народен светец лечител, който е и основател на Рилския манастир. Той е един от най-почитаните български светци.

Иван Рилски се е родил около 876 г. в Скрино, разположено в гънките на Осоговската планина край р. Струма. Бил съвременник на княз Борис (852-889) и на неговия син Владимир, на цар Симеон Велики и на Симеоновия син цар Петър.

Още от крехка възраст той се посвещава на религиозната вяра. По това време из цяла България започнали да се строят църкви и манастири. Желанието на юношата било да се посвети напълно в служение на Бога и в някоя света обител да се отдаде на монашески живот.

Отначало Иван постъпил в близкия манастир „Св. Димитрий“ под самия връх Руен. Там той получил и образование и придобил знания от свещените, богослужебни и религиозни книги. Приел монашеството, но не останал дълго в манастира. Имал влечение към уединен живот.

Преподобни Иван Рилски се подвизавал на много места, докато най-после се установил в прекрасната рилска планинска пустиня, където останал до края на живота си.

Там той основал манастир, който съществува вече 1000 години. Извършил много чудеса през живота си и подир смъртта си: нахранил овчари, излекувал с молитвата си един побъркан, изцерил и изцерява от разни болести благочестиви люде, опазва манастира си чрез своята благодатна сила.

Преди смъртта си преподобни Иван отишъл на пълно уединение, там съставил своето „завещание“ и починал самичък на 18 август 946 г. и бил погребан в притвора на църквицата в каменна гробница, която се е запазила до нас.

Около 980 г. нетленните му мощи по негово откровение били открити и пренесени в гр. Средец (София).

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/