Категории: Свят

Китайският президент ще участва в срещата на БРИКС в Южна Африка

Реклама

Китайският президент Си Дзинпин ще участва в срещата на върха на лидерите на страните от БРИКС в Южна Африка, където ще направи държавно посещение следващата седмица.

„По покана на президента на Южноафриканската република Кирил Рамафоса президентът Си Дзинпин ще участва в 15-ата среща на върха на БРИКС, която ще се проведе в Йоханесбург, Южна Африка, и ще направи държавно посещение в Южна Африка от 21 до 24 август“, заяви говорителката на външното министерство Хуа Чунин в онлайн изявление.

Посещението ще бъде второто международно пътуване на Си през 2023 г., след като през март той посети Русия. Преди това китайският президент посети Южна Африка през 2018 г., тъй като се стремеше да укрепи дипломатическите и икономическите връзки на страната си в Африка.

Петте държави от БРИКС – Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка, ще се срещнат в Йоханесбург следващата седмица, за да обсъдят как да превърнат свободния клуб от държави, на които се пада една четвърт от световната икономика, в геополитическа сила, която може да оспори господството на развития свят.

Руският президент Владимир Путин, за когото е издадена международна заповед за арест заради предполагаеми военни престъпления в Украйна, ще участва във видеоконференцията, а не лично.

На срещата на върха в Южна Африка са поканени общо 69 държави, включително всички африкански държави, и се очаква разширяването на икономиката да бъде сред водещите теми в дневния ред. Държави като Алжир, Саудитска Арабия, Аржентина и Етиопия проявиха интерес да се присъединят към групата официално или неофициално.

Китай, който се стреми да разшири геополитическото си влияние на фона на продължаващото съперничество със Съединените щати, заяви, че „приветства присъединяването на още съмишленици към „семейството на БРИКС“ в най-скоро време“.

Русия също подкрепя разширяването, докато Бразилия се противопоставя, опасявайки се, че това може да подкопае авторитета на групата. Индия се колебае.

Терминът БРИК е въведен за първи път от икономист на Goldman Sachs през 2001 г., за да опише възхода на Бразилия, Русия, Индия и Китай. Първата среща на върха на тези държави се състоя през 2009 г. в Русия, а когато през следващата година към тях се присъедини Южна Африка, групата стана известна като БРИКС.

На страните от БРИКС се падат над 40 % от населението на света и около 26 % от световната икономика.

Освен че ще участва в срещата на БРИКС, Си ще бъде съпредседател на Диалога между лидерите на Китай и Африка заедно с южноафриканския си колега Сирил Рамафоса, съобщи китайското външно министерство.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при…

преди 13 минути

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 30 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 39 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 46 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 54 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди един час