in

Опасност: Тонове водорасли, издълбано дъно и разрушения по родни плажове заради вълните

Снимка: Pixabay

През последните дни морето по българското Черноморие започна да става много опасно. Припомняме, че вчера на неохраняем плаж край Варна се удавиха двама мъже. Изглежда обаче, че още по-неспокойно е станало морето по южното ни Черноморие. В Бургас вълните са били толкова големи, че са залели и унищожили голяма част от плажа. Подобни щети на север засега няма.

„Морето привидно се успокои, но вятърът продължава да е североизточен, а това спомага за повишаване на мъртвото течение. Изключително издълбано е дъното и е изключително опасно въпреки малките вълни“, коментира пред bTV Жельо Костадинов, старши спасител на Централния плаж в Бургас.

„Щетите са няколко счупени чадъра, но най-големият проблем идва от почистването на водораслите. Увеличихме двойно броят на хората, които се занимават с чистота на плажа в Бургас. Морето изхвърля тонове водорасли, които събираме на купчинка, чакаме ги да изсъхнат, складират се, а след това се изхвърлят“, обясни Николай Иванов, управител на Централния плаж в Бургас.

„По мое мнение състоянието на българските плажове е доста добре, тази година дори се наблюдават и рибки, които не бяха виждани през последните години. Водата е кристално чиста с изключение на настоящата седмица заради силното вълнение и вятър, които допринасят за водораслите“, коментира още той.

Екип на bTV се свърза с Регионалната здравна инспекция, за да замерят чистотата на морето край Бургас. Оттам отговориха, че резултатите от техните проби са различават значително от пробите, направени от учени в Софийския университет и Асоциация „Активни потребители“.

Край Варна през последните дни морето също беше бурно, но заради това, че там плажът е по-скосен, водата не навлиза толкова навътре към брега, колкото на Южното Черноморие.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/