Категории: Свят

Учени в Афганистан са на мнение, че „лицата на жените трябва да бъдат скрити“

Реклама

Кабул, Афганистан – ,,Жените губят стойността си, ако мъжете могат да виждат непокритите им лица на публични места“, заяви в четвъртък говорител на ключово министерство в правителството на талибаните в Афганистан, като добави, че религиозните учени в страната са съгласни, че жената трябва да държи лицето си покрито, когато е извън дома.

Талибаните, които поеха управлението на страната през август 2021 г., посочват неспазването от страна на жените на правилния начин на носене на хиджаба или ислямската забрадка като причина да не им позволяват да посещават повечето обществени места, включително паркове, работни места и университети.

Молви Мохамед Садик Акиф, говорител на талибанското министерство на пороците и добродетелите, заяви в интервю за Асошиейтед прес в четвъртък, че ако лицата на жените се виждат на обществени места, има вероятност да се стигне до фитна, или да се изпадне в грях.

„Много е лошо да се виждат жени (без хиджаб) в някои райони (големите градове) и нашите учени също са съгласни, че лицата на жените трябва да бъдат скрити“, каза Акиф. „Не става въпрос за това, че лицето ѝ ще бъде наранено или повредено. Жената има своя собствена стойност и тази стойност намалява от това, че мъжете я гледат. Аллах отдава уважение на жените в хиджаб и в това има стойност“.

Тим Уинтър, преподавател по ислямски науки в богословския факултет на Кеймбриджкия университет, казва, че в исляма не съществува библейска заповед за покриване на лицето и че талибаните трудно биха намерили нещо в ислямските писания, което да подкрепя тяхното тълкуване на правилата за хиджаб.

„Името им подсказва, че не са висши религиозни експерти.“ „Думата „талибан“ означава ученици. „

Той казва, че талибаните действат въз основа на учебници, използвани в селските медресета, религиозни училища, и че мюсюлманските учени, които са били в Афганистан и през двата периода на управление на талибаните, не са били впечатлени от нивото на религиозните им познания. „Те просто са били толкова изолирани от по-широката мюсюлманска общност.“ – предават от abcNews.

Ограниченията на талибаните по отношение на момичетата и жените предизвикват глобално възмущение, включително в някои държави с мюсюлманско мнозинство.

В сряда специалният пратеник на ООН Гордън Браун заяви, че Международният наказателен съд трябва да преследва лидерите на талибаните за престъпления срещу човечеството, защото отказват образование и работа на афганистанските момичета и жени.

Акиф, който е главен говорител на Министерството на пороците и добродетелите, не отговори на въпроси относно забраните, включително дали някоя от тях може да бъде отменена, ако се стигне до всеобщо спазване на правилата за хиджаб. Той заяви, че има други ведомства, които се занимават с тези въпроси.

Акиф заяви, че министерството не среща пречки в работата си и че хората подкрепят неговите мерки.

„Хората искаха да приложат шериата (ислямското право) тук. Сега ние осъществяваме прилагането на шериата.“ Всички укази са ислямски постановления и талибаните не са добавили нищо към тях, каза той. „Наредбите на шериата са издадени преди 1400 години и те все още са там“.

Той каза, че при сегашното управление мъжете вече не тормозят и не поглеждат жените, както са го правили по времето на предишното правителство.

Правителството на талибаните също така твърди, че е унищожило „злините“ на пиенето на алкохол и бача бази – практика, при която богати или влиятелни мъже използват момчета за забавление, особено за танци и сексуални дейности.

Министерството се намира в укрепен комплекс близо до двореца Дарул Аман в афганистанската столица Кабул. На жените е забранено да влизат в помещенията на министерството, съобщиха за АП някои от охранителите, които са били на служба в четвъртък, въпреки че има барака за проверка на сигурността само за жени.

Лозунги върху бетонни барикади възхваляват целта на министерството.

Един от тях гласи: „Насърчаването на добродетелите и забраната на пороците са ефективно средство за обществен ред.“ Друг гласи: „Насърчаването на добродетелите и забраната на пороците спасяват обществото от катастрофа“.

Акиф заяви, че министерството разчита на мрежа от служители и информатори, за да проверява дали хората спазват разпоредбите.

„Нашите омбудсмани ходят по пазари, обществени места, университети, училища, медресета и джамии“, каза той. „Те посещават всички тези места и наблюдават хората. Освен това разговарят с тях и ги обучават. Ние ги наблюдаваме, а хората също ни сътрудничат и ни информират“.

На въпроса дали жените могат да ходят в парковете – едно от местата, където им е забранено да влизат, той отговори, че ще могат, ако бъдат изпълнени определени условия.

„Можеш да отидеш в парка, но само ако там няма мъже. Ако има мъже, шериатът не го разрешава. Ние не казваме, че една жена не може да спортува, не може да ходи в парка или не може да тича. Тя може да прави всички тези неща, но не и по начина, по който някои жени искат – да бъдат полуголи и сред мъже.“

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди един час

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди един час

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди един час

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 4 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 4 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 4 часа