in

Може ли водата да се пречиства с ръжда?

Снимка: Pixabay

Не говорим за каква да е ръжда, а за „умна“ ръжда. Германски учени предлагат нов метод за пречистване на водата, при който се използват магнити и ръжда.Специалистите от университета на Ерланген-Нюрнберг са представили резултатите от изследването си на конференцията на Американското химическо дружество (ACS), съобщават от Нова телевизия.

Технологията включва потапяне във вода на наночастици от железен оксид, наречени от изследователите „умна ръжда“. Този компонент може да привлича различни замърсители, включително нефт, нано- и микропластмаси и хербицида глифозат. Привличането на определени молекули зависи от предварителното покритие на частиците.

Ръждата освен това има магнитни свойства, така че може лесно да бъде отстранена от водата с помощта на магнит заедно със замърсителите. Последната модификация на екипа позволява на частиците да улавят естрогенни хормони, които са потенциално вредни за водните организми.

Авторите подчертават, че разработката им е евтина, нетоксична и подлежи на рециклиране.

По публикацията работи: Венета Николова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/