in

Възможно ли е да изпитвате болки в гърба след хранене?

Снимка: Pixabay

Обикновено свързваме болките в гърба с физическо натоварване или нараняване. Този дискомфорт обаче, може неочаквано да бъде причинен и от позата, която заемаме, докато се храним

Оказва се, че това е една от основните причини за болките в гърба след хранене. Навеждането или прегърбването по време на хранене може да доведе до натоварване на мускулите на гърба, което води до дискомфорт след консумирането на храната. Тази поза може също така да притисне гръбначния стълб, да окаже натиск върху нервите и да доведе до болка. Освен това преяждането може да допринесе за този проблем, тъй като издутият стомах може да притисне диафрагмата и да повлияе на подреждането на гръбначния стълб, причинявайки болка, която се излъчва към гърба, съобщава сайтът Актуално.

Има и някои други връзки между храносмилателната система и опорно-двигателния апарат на тялото ни.

Храносмилането само по себе си може да играе роля за болките в гърба след хранене. След хранене кръвта се пренасочва към храносмилателната система, за да улесни разграждането на храната. Това може да доведе до временни промени в кръвното налягане, които потенциално да повлияят на притока на кръв към мускулите и нервите в гърба, което да доведе до дискомфорт или болка.

Някои видове храни могат да изострят този проблем. Мазните и богати храни могат да отнемат повече време за храносмилане, поради което стомахът остава пълен за по-дълъг период от време. Това може да доведе до продължителен натиск върху околните органи и да допринесе за болки в гърба.

Не бива да изпускаме и факта, че някои хора може да са по-склонни да изпитват болки в гърба след хранене поради разположението на органите и нервите им.

Борбата с болката в гърба след хранене включва многостранен подход. Поддържането на добра стойка по време на хранене и избягването на прегърбването може да помогне за облекчаване на напрежението върху мускулите на гърба. Консумирането на по-малки и по-чести ястия, а не на големи порции, може да намали риска от подуване на стомаха.

Внимание: Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/