in

Какво се случва с организма ви, ако изгорите на слънце над 5 пъти?

Снимка: Pixabay

Вече вървим към края на август, но слънцето продължава да е доста силно. Вероятно на повечето от вас се е случвало да изгорите на слънцето поне веднъж в живота си. Това състояние обаче никак не е за подценяване. В тази статия се описва какво се случва с организма, в случай че претърпи слънчево изгаряне повече от пет пъти. 

Прекомерното излагане на слънце може да има вредно въздействие върху кожата, като води до слънчеви изгаряния, а в по-тежки случаи увеличава риска от увреждане на кожата и свързани с това здравословни проблеми, съобщава сайтът Актуално.

Когато човек получи слънчево изгаряне повече от пет пъти, организмът му преминава през редица физиологични реакции, които могат да доведат както до краткосрочен дискомфорт, така и до дългосрочни последици. Първоначално продължителното излагане на ултравиолетовата (UV) радиация от слънцето води до възпаление на кожата. Тази възпалителна реакция е опит на организма да възстанови щетите, причинени от UV лъчите.

Кръвоносните съдове се разширяват в засегнатия участък, причинявайки зачервяване и затопляне, докато тялото изпраща имунни клетки, за да се справи с увреждането. През тази фаза кожата може да стане болезнена, нежна и сърбяща.

Многократното повтаряне на този процес може да доведе до кумулативен ефект. Естествените защитни сили на кожата, като например производството на меланин, могат да бъдат компрометирани с течение на времето, което я прави по-малко ефективна в защитата срещу UV лъчите. Това може да доведе до повишена податливост на слънчеви изгаряния и потенциално по-сериозни увреждания на кожата, като слънчеви петна, бръчки и, което е най-тревожно, повишен риск от рак на кожата. Налице е и повишен риск от преждевременно стареене на кожата.

Предотвратяването на негативните последици от прекомерното излагане на слънце включва предприемане на защитни мерки, като например използване на слънцезащитен крем с висок SPF, носене на защитно облекло, търсене на сянка в часовете на най-голямо слънцегреене и редовно преглеждане на кожата за необичайни промени.

Внимание: Статията е с информативна цел и не заменя посещение при специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/