in

Нова наредба на Здравното министерство: Предлага се въвеждане на ограничения чрез е-рецепта

Кадър: Youtube/TVNBulgaria

Новата наредба ще бъде в помощ в борбата с недостига на лекарства. Проектът на Наредба предвижда от 1 октомври 2023 г. лекарствата срещу диабет и антибиотците да се отпускат само с електронна рецепта. 

Евгени Антонов, председател на регионалната фармацевтична колегия, смята, че електронното предписване на лекарства цели да ограничи недостига на медикаменти за диабет и антибиотици.

„До 1 октомври има достатъчно време, има приложение за лекари, което да изтеглят. Отсега могат да започнат да изписват хибридно лекарствата – на хартия и електронно“, подчерта той пред Нова телевизия.

Д-р Константин Качулев смята, че електронната рецепта по Здравна каса е вече въведена и функционира добре.

„В групата на антидиабетните лекарства има недостиг, трябва внимателно да се подбират и отпускат. Има прекомерно изписване и отпускане на такива медикаменти. Инсулините и другите медикаменти от неговата група имаха проблем с капачките на инжекциите. Една рецепта може да е за многократно използване до 6 месеца и след това пациентът да направи контролен преглед“, обясни медикът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/