in

Ще се отложи ли отнемането на автомобили на пияни и дрогирани шофьори?

Снимка: Pixabay

Вчера стана ясно това, че народни представители от управляващото мнозинство обмислят ревизия на току-що приетите промени в Закона за движение по пътищата. Те твърдят, че някои от новите санкции се оказват спорни и трудно приложими. 

Например ако шофьор откаже полеви тест за наркотици, трябва да отиде в болница и да даде кръвни проби до 45 минути в града и до 2 часа извън града. Това обаче в някои случаи се оказва проблем.

Началният час се записва в бланка, обясни Тенчо Тенев, бивш началник на КАТ-София пред Нова телевизия. „Трябва да запишат часа, в който са те освободили”, обясни той.

Обсъжданите промени в Наказателния кодекс за санкциите на шофьорите не са за отпадане конфискацията на автомобили, а по отношение на наркотиците и взимането на кръвни проби. Това каза в ефира на БНТ депутатът от ПП-ДБ Настимир Ананиев.

Той обясни, че законът е ясен относно употребата на алкохол, но трябва да се прецизират текстовете за наркотиците и техните аналози.

„Защото може да се окаже, че сте взели две хапчета за глава и са ви свалили табелите на колата. Проблемът е, че в момента има само четири лаборатории и огромен обем от тестове, които трябва да се извършат“.

По публикацията работи: Пламена Сутева 

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/