Категории: Варна

Директорът на РИОСВ – Варна: Сами замърсяваме морето си. Заведения са заустили битово-фекалните си води в дъждовната канализация (ВИДЕО)

Реклама

Директорът на РИОСВ – Варна Ерджан Себайтин коментира чистотата на морската вода край бреговете на България. По негови думи, категорично не се наблюдава замърсяване от химичен характер, вследствие от инцидента с „Нова Каховка“, но това не означава, че ние сами не замърсяваме водата чрез неправилно заустване. Той обясни, че при силен дъжд част от битово-фекалните води се изливат в морето.

„Що се касае до един от митовете, които се разпространяват това лято, че във водата имало радиоактивност, тежки метали и т.н., от Украйна, мога категорично да заявя, че няма никакви основания за притеснение. Още от миналата година от юни месец се прави ежемесечен мониторинг, а след инцидента с „Нова Каховка“, този мониторинг стана ежеседмичен в някои пунктове. Отделно е правен мониторинг в 17 пункта по цялото българско Черноморие – и крайбрежни води, и води на брега, и води в акваторията на Черно море. Няма нито един установен случай на превишение на максимално допустимите норми на тежки метали, пестициди, полихлорирани дифеноли. Въобще не е установено наличие на нефт и на радиоактивни изотопи“, увери пред Нова телевизия директорът на РИОСВ – Варна Ерджан Себайтин.

„Нека българските граждани да бъдат спокойни, че няма замърсяване от химичен характер. Това обаче, не означава, че ние самите ни си замърсяваме морето, в единични случаи, когато заустваме неправилно, когато канализацията на градската инфраструктура е претоварена, в резултат на голямото застрояване и на дъждовете, които се изливат. Защото основно канализацията е от сметен тип и се получава преливане в дъждовната канализация от време на време, което се оттича в морето“, обясни Себайтин.

„Има неправилно заустване. Например пристанищната зона на Варна, която е построена преди 6 години. Пристанищната администрация там е направила така, че заведенията, които са построени там (естествено те не знаят за този факт, това е отговорност и на Администрацията), са заустили битово-фекалните си води в дъждовната канализация, която се излива в морето. В резултат на решителните действия на регионалната инспекция този проблем се надявам вече да е решен тази година”, каза още Себайтин.

И увери, че туристите няма от какво да се притесняват относно нивото на радиация в морето.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 часа