in

Във Варна ще има изложба и дискусия за „13-те безсмъртни българи“

Снимка: С. Неделчева

Събитието е с вход свободен. На 28 август ще се отбележат 30 години от идеята на Ваклуш Толев за Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи.

България – Дом и Път

На 28-ми август 2023 г. в гр. Варна от 19:00 ч., в Арт галерия на „Морско казино“ – Варна, Фондация „Безсмъртни българи” и Сдружение „Общество Път на Мъдростта” ще отбележат 30 години от идеята на Ваклуш Толев за Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи.

Проявата е под надслов „България – Дом и Път“. Ще бъде открита изложба от портрети на 13-те поименни безсмъртни българи от художника Валентин Голешев, а дискусия, водена от председателя на фондацията Петър Николов, ще потърси в недрата на националния ни дух характеристики на безсмъртните ни личности.

Идеята за утвърждаване на Ден и изграждане на Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи не е идея за спомен, а път за бъдеще. Тя е Дом и Път за една нова култура. През годините идеята придобива национален характер с подкрепата на много общини, институции и личности и става неизменна част от културния календар на България.

Изложбата е със свободен вход и може да бъде разгледана от 27.08.2023 до 09.09.2023. Събитието е част от инициативата „100 години от рождението на Ваклуш Толев”.

Варна и идеята „Ден и Дом-светилище на 13 поименни безсмъртни българи“

На 28-ми август 1993 година в гр. Варна, по повод 50 години от кончината на цар Борис ІІІ Обединителя, Ваклуш Толев за първи път оповестява идеята си за изграждане на Дом-светилище и утвърждаване на 28 август за Ден на безсмъртните българи. В своето слово тогава той казва: „Нека царе и патриарси, мислители и воини, майки раждащи герои – всички да бъдат споменати и един такъв ден да бъде „Ден на безсмъртните българи“… Да, това е 28 август.“

Четири години по-късно – на 28 август 1997 г., отново в град Варна – Ваклуш Толев за първи път посочва поименно 13-те личности, които да бъдат чествани – изведени, както казва самият той, “чрез прозрение за тяхното предназначение от историческата реалност, националната даденост и законите на съвестта“. През годините идеята придобива национален характер с подкрепата на много общини, институции и личности и става неизменна част от културния календар на България.

През 2005 г. се създава Фондация „Безсмъртни българи“, която да набира средства за изграждането на Дома-светилище и да работи за утвърждаването на 28 август – деня на кончината на Цар Борис III, като Ден на 13-те поименни безсмъртни българи.

По повод тази идея Ваклуш Толев казва: „Историята не се пише от факти – тя се прави от провиденция. Историята отбелязва минало, но се прави от настояще и дава пътища за бъдеще! Това е огледалната ѝ сила – че трябва да изведе. Историята влиза в миналото, за да го освети в предназначението. Дом-светилището трябва да бъде българският социален учебник на приложна отговорност и национална доблест! В този Дом могат да се срещнат гладният за хляб и бедният за идеи. Защото идеята за бъдеще не е само социална – тя е творческа, за да прави историзъм, както всеки от тези 13 осъществи националното си предназначение!“

Изложбата с портретите на 13-те безсмъртни българи може да бъде разгледана от 27.08.2023 до 09.09.2023. Входът е свободен. Събитието е част от инициативата „100 години от рождението на Ваклуш Толев”.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/