Категории: България

МОН и Националният ученически парламент ще работят заедно за ограничаване на агресията в училище

Реклама

Министерството на образованието и науката и Националният ученически парламент ще си партнират за ограничаване на агресията в училище. Това бе договорено по време на среща между министър Галин Цоков и управителния съвет на младежката организация.

„Има редица изследвания, които доказват ефективността на организациите за ученическо самоуправление и положителното им отражение за намаляване на агресията“, посочи проф. Цоков. По думите му следва да се набележат общи действия за насърчаване на тяхната активност в училищата и популяризиране на добрите практики. „Много ефективни са формите на комуникация между ученици и ние трябва да ги насърчаваме и обогатяваме“, каза още той. От младежката организация подчертаха и добрата си работа по програмата на МОН „Стъпки заедно“, която също цели намаляването на агресията в училищна среда.

Министерството и Националният ученически парламент ще направят съвместен преглед и на нормативната уредба, за да насърчат и развият тези организации. Младежите изтъкнаха, че в момента има противоречащи текстове в нормативната уредба. „Отворени сме да обсъждаме всички въпроси и аз вярвам, че когато въвличаме младите хора в процесите на управление ще постигаме и още по-добри резултати“, подчерта проф. Цоков.

Общо 198 организации са кандидатствали и в първия конкурс на МОН за най-добра ученическа инициатива, стана ясно по време на срещата. „Искаме да надградим тази инициатива и се надяваме на предложения и от вас – да включим дигитални решения и добри практики, и въобще всичко, което е по-близо до учениците и ангажира вниманието им“, обърна се министърът към представителите на ученическия парламент.

МОН ще се включи и в национален форум, на който да бъдат представени добри практики в работата на ученическите съвети, бе договорено по време на срещата. Министър Цоков отправи и показа за пръв път представител на ученическата организация да вземе участие в националната среща за подготовката на новата учебна година. „Най-нормално е когато обсъждаме с всички регионални управления на образованието проблемите, предизвикателствата и приоритетите за стартиращата учебна година, да чуем гласа и на учениците. Затова за мен е най-естественото нещо вие да бъдете включени в този процес и се надявам тази традиция да бъде утвърдена във времето“, каза още проф. Цоков.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 47 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 52 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди 57 минути

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 2 часа