in

На фона на недостигащите медици у нас: Детски хирург от Украйна с 40 години стаж не може да започне работа у нас (ВИДЕО)

Кадър: Vbox7/Здравей България

Украински детски хирург е избягал от войната и се е преместил в България. Оказва се обаче, че той не може да практикува своята благородна професия тук, тъй като процедурата по придобиване на права за страната ни, е доста дълга и скъпо струваща

Детски хирург от Украйна работи като болногледач заради дългата и скъпа процедура по придобиване на права да упражнява професията си у нас.

Д-р Игор Прохоров е от Харков, но живее в Пловдив от началото на войната.

„Има задължения за преминаване на специална процедура за приравняване на дипломите. Явих се на изпит по български език, но имам 5 изпита по медицина. Взел съм 3 от тях, а съм лекар от 40 години. Един изпит струва 84 лв.”, обясни в ефира на Нова телевизия медикът.

„Това е парадокс, защото в същото време в България затварят болници заради недостиг на лекари. В момента тече кампания по набиране на средства за подпомагане на украинските лекари да положат изпити”, коментира активистът Наталия Елис.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/