in

В джоба на българина попадат все повече банкноти менте, без дори да подозира: Как да ги различим?

Снимка: МВР

У нас се наблюдава рекорд на задържаните неистински банкноти. За 15 години, досега не е имало установени толкова много банкноти менте, като повечето от тях са петдесетолевки.

Все повече фалшиви петдесетолевки попадат в джоба ни без дори да подозираме. Общо 1 247 фалшиви банкноти са регистрира БНБ през второто тримесечие на годината. Това е с близо 1000 повече от първите три месеца на 2023 г. Така задържаните пари менте достигат рекорд за последните 15 години.

Най-много са фалшивите петдесетолевки, общо 1155, следвани от неистинските банкноти с номинал 20, 10, 5 и 100 лв. В началото на лятото някои банкомати дори отказаха да приемат банкноти от 50 лв. Проблемът беше при депозиране на купюри от емисия 2006 г.

Рискът да се окажем с фалшиви пари в портфейла си през летните месеци расте, разказва пред Нова телевизия Кирилка Епитропова, служител в обменно бюро. Причината – хората започват да пътуват и да използват повече пари в брой.

От Българската народна банка също отчитат ръст на засечените фалшиви пари. Само за последното тримесечие броят на задържаните банкноти менте е скочил с пъти, показват данните.

„В момента имаме 1247 неистински банкноти, прокарани в обращение, които са установени в Националния център за анализ. Предходното тримесечие техният брой беше 253. Считаме, че това е незначителен ръст на неистинските банкноти, които са регистрирани в БНБ“, посочи пред Нова Стефан Цветков, главен касиер на БНБ.

Той даде и съвет как да различим ментето от оригинала: „Първо да пипнем банкнотата, релефа ѝ. Когато я погледнем, винаги трябва да виждаме в дясната част един полутонов образ на Пенчо Славейков. Също така много хубаво да се проверява шахматното поле с числото 50. Винаги накланяйте банкнотата, за да видите оптическите ефекти като пламъка, който свети от златисто към зелено. Също в дясната страна числото 50 отново свети със същия ефект“, съветва Стефан Цветков.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/