in

Диан Драганов: Мястото на електрическите тротинетки не е на пътното платно

Диан Драганов

Липсата на правила при използването на електрически тротинетки е от съществено значение, тъй като тези средства за превоз могат да представляват рискове както за потребителите, така и за околните.  

Като дългогодишен експерт по пътна безопасност считам, че трябва да обърнем сериозно внимание и да изискваме регулирани и ясни законови норми при използването на ел. тротинетките.

Безопасност на потребителя на ел. тротинетка: Важно е има законово изискване за носене на защитна екипировка, като каска и подходящи облекла, за да има защита при евентуален инцидент.

Движение в обществено пространство: В някои държави ги определят като пешеходци и им се разрешава да се движат по тротоарите и велосипедната структура – велоалеите. След многото станали инциденти с ел. тротинетките вече е крайно наложително на регулирането на мястото им за движение.

Къде е мястото на ел.тротинетката? 

Мястото на ел. тротинетка е на велоалеята, а не на пътното платно. Поради липса на регистрационна табела и задни светлини е незаконна за движение по пътищата ,дори и да има модели със задни светлини тя няма изискванията от закона – застраховка , пътен данък и каска за да може да се управляват законно по републиканската градска мрежа. Нужно е разработването на задължителни правила за тяхното безопасно движение.

Ограничения на скоростта: Липсата на ограничения на максималната скорост за електрическите тротинетки. Обикновено тези ограничения са между 20 и 25 км/ч.

Паркиране: Паркирайте електрическата тротинетка на разрешени места и без да блокирате тротоари и други пътища.

Алкохол и наркотици: Изрични нормативни забрани и наказания при управлението на електрическа тротинетка, ако ползвателя е под влияние на алкохол или наркотици. Знаете ли ,че над 51% от мъжете претърпели инцидент с ел. скутер са били под въздействието на алкохол.

Друг факт е ,че ограничение на скоростта няма само в България ,Унгария и Естония.

В някои държави се изисква задължителна застраховка, а в други каската е задължителна.

Анализирайки всичко това смятам ,че мястото на ел. тротинетката е на велоалеите и веднага се сещам колко е голяма нуждата от доразвиването на веломрежата и във Варна.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/