Категории: Любопитно

Експерт: Някои хора не бива да ядат картофи, домати и патладжани

Реклама

Руският токсиколог д-р Михаил Кутушов е на мнение, че консумацията на картофи и домати повишава риска от рак при някои хора. Според него и патладжаните могат да доведат до същата вреда, в случай, че стомашно-чревният тракт не е особено здрав, въпреки множеството ползи, които носят на организма. Експертът съветва хората с проблеми със стомашно-чревния тракт, да избягват картофи, домати и патладжани.

„При съществуващи стомашно-чревни проблеми има голяма вероятност зеленчуците от това семейство да не се усвояват правилно. В резултат на това веществата, влизащи в състава им, могат да се натрупват в червата и да причинят запек, което допринася за дразнене и възпаление на лигавиците. Това увеличава рискът от развитие на различни заболявания на стомашно-чревния тракт, включително онкологични“, споделя д-р Кутушов, предава сайтът Актуално.

В допълнение тези зеленчуци могат да съдържат естествения токсин соланин. Попадайки в тялото, той провокира възникването на проблеми с метаболизма, черния дроб и бъбреците, стомашно-чревния тракт и нервната система.

„За да се намали вероятността от отравяне на тялото, човек трябва да се откаже от зелени и горчиви картофи, употребата на сурови патладжани, както и сурови неузрели домати“, съветва д-р Кутушов.

Но все пак не трябва да се забравя, че консумацията на тези зеленчуци оказва положително влияние върху различни процеси в човешкото тяло се обяснява с наличието на голям брой полезни елементи в състава им. Първо, картофите са богат източник на аскорбинова киселина или витамин С. Макар и в по-малки количества, те съдържат и витамини от група В. Второ, поради високото съдържание на нишесте, този зеленчук доставя значително количество въглехидрати на тялото и дават на човек енергия и жизненост. Трето, картофените протеини осигуряват на човешкото тяло 14 от 20 незаменими аминокиселини.

Освен това, консумирани във всякаква форма, те са много богати на калий. Този минерал допринася за борбата с хипертонията, тъй като насърчава вазодилатацията. Калият в състава на тези зеленчуци също има диуретични свойства и е от съществено значение за хората, ацидоза, цистит и простатит. Насърчавайки отстраняването на излишните течности от тялото, калият му помага да поддържа нормален метаболизъм.

Важно: Информацията е предоставена за справка. Консултирайте се със специалист за противопоказания и странични ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа