Категории: България

Има ли надежда селата в Карловско да се възстановят след потопа отпреди една година?

Реклама

След изминала една година от потопа в Карловско, все още има места без улици, асфалт, а мостовете и къщите все още не са възстановени.

Някои от жителите нямат домове, а фургони, като Маруся Бочева, на 70 години, Домът ѝ беше напълно отнесен от наводненията. Тя споделя, че се е надявала до последно нещо да оцелее, но всичко се е разрушило, съобщава bTV.

кадър: YouTube/BTV Media Group

Когато отишла обратно на мястото на местожителството си, съсед я извикал в своята къща и ѝ казал, че дома на жената вече го няма.

Така се наложило два месеца да живее в парника. Бочева допълва, че първата вечер е била най-тежка – по една тениска, цяла нощ се търкаляла, за да се стопли. Сега, слава богу, има покрив над главата си. Единственото, което остава като спомен от къщата ѝ е стена.

„Не можеш да реагираш, сякаш пропадаш в някаква дупка, нямаш никаква реакция.“, споделя Маруся. Имала е бижута от сребро и злато, но е взела само иконата. За нея това е тъжен спомен, защото е родена и живяла там дълги години – общо 30.

Друга жертва на наводненията е Ани Иванова. Според нея опуснатите 2500 лв. за възстановяване на жилището са неефективни. Дадени са ѝ били само 375 лв.

кадър: YouTube/BTV Media Group

Жената споделя, че освен факта, че са закъснели, не дават парите правилно. Когато е занесла профактурата и декларацията, са ѝ казали, че финансовите помощи няма да отидат по техните сметки, а ще отидат в магазина, където са си харесали нещо. Те обаче за една година вече са си го набавили. Иванова има нужда от пари за възстановяване на разбитата дограма по врати и прозорци.

Заместник-кмета на Карлово е на мнение, че отпуснатите средства за някои села са наполовина, или дори по-малко, от това, което е нужно на хората. Като пример за такова село, той посочва село Богдан.

По думите на Данка Сидарова-Люртова, зам.-кмет на Карлово, нужните процедури са проведени, изчаква се само административните срокове. „Общината има готовност да издаде всички разрешителни, но останалите институции трябва да работят по-бързо. Все още не е ясен срокът, в който ще бъдат възстановени селата“, споделя още тя.

По публикацията работи: Александра Крумова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 4 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди един час

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди един час

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа