Категории: Любопитно

Конете са способни да различават и реагират на различни човешки емоции

Реклама

Ново проучване показва, че конете имат невероятна чувствителност не само към външните човешки емоции като радост и гняв, но и към вътрешните, слабо възбуждащи емоции като тъга.

Тази емоционална чувствителност не се ограничава само до израженията на лицето, а се разпростира и върху звуците, идващи от човека, когото конят наблюдава.

Може би дори в по-голяма степен от други домашни животни като кучетата, конете са невероятно настроени към заобикалящата ги среда. Те не само са били селектирани за тясно сътрудничество с хората, но са и стадни животни. В този смисъл промените в емоционалните контури на заобикалящата ги среда са най-важното нещо, което конят трябва да може да открие.

Финландско-френско проучване иска да проучи дали конете са в състояние да разпознават тъгата в човешките лица, а също и дали животните са в състояние да откриват емоционалното съдържание по звуците.

„Тъгата е интригуваща емоция, тъй като е не само отрицателно заредена, но и представлява състояние на ниска възбуда. Предишни изследвания показаха, че конете реагират на емоции с висока възбуда, като гняв или радост“, обяснява Плотин Жардат, водещ автор на изследването и докторант в университета в Тур.

„Могат ли обаче да разпознават и сигнали за емоции с ниска възбуда, като тъга? Искахме да проучим дали конете могат да свързват човешките изрази на тъга със съответните звуци, както правят това с радостта и гнева.“

В проучването те показват на кон изображение на радостно и тъжно лице заедно със звуци и тонове, свързани с човешка радост или човешка тъга.
Когато тъжни звуци бяха придружени от тъжно лице или радост от радост, конете можеха бързо да променят фокуса си, но когато радостно лице беше съчетано с тъжни звуци или обратното, конете се смятаха за объркани, защото вниманието им оставаше фиксирано върху изображенията много по-дълго.

„Това е интригуващо, защото би означавало, че когато конете наблюдават лицата ни и чуват гласовете ни, те не ги възприемат като отделни стимули, а могат да ги интегрират в различни сетивни модалности“, казва Осеан Лиерман, докторант от Университета в Турку.
Конете бяха склонни да останат фиксирани върху радостното човешко изражение, като през това време сърдечният им ритъм също се повишаваше, а изследователите смятат, че това може да се дължи на факта, че радостните образи имаха повече цветове и движение или че конете свързваха радостните изражения с тези, които са наблюдавали в живота си, и ги свързваха с приятни спомени.

Изследователите искат да продължат да проучват способностите на конете да откриват тъга, особено дали могат да откриват тъга сред други отрицателни емоции.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 37 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 42 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди 47 минути

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди един час