in

ГДБОП и ДАНС разкриха невиждана по мащаби лаборатория за синтетични наркотици у нас (ВИДЕО)

Кадър: Facebook/"По света и у нас" - новините на БНТ

Има много задържани за трафик на наркотици за периода от 1 август до 25 август. От ГДБОП обявиха, че е разкрита високотехнологична нарколаборатория, с нечувани и невиждани мащаби за нашата страна

„Междинните статистически данни за периода от 1 август до 25 август, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение наркотични вещества, са както следва – проведени общо 401 специализирани полицейски операции. Задържаните са 612 души. Разкрити са 21 лаборатории за производство на наркотични вещества. Образувани са 479 досъдебни производства”, посочи Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП.

„Бих искал да ви запозная с един изключително важен случай и една изключително успешна реализация, която се проведе през този период. А именно на 19 август на територията на област Търговище, Разград и Бургас беше проведена съвместна специализирана полицейска операция, между служители на ДАНС и ГДБОП, при която беше разкрита високотехнологична лаборатория с огромен капацитет за производство на синтетични наркотици. Лабораторията е без аналог в нашата страна. Лаборатория с такъв капацитет и такъв вид техника не е задържана досега. Лабораторията и престъпната дейност основно е осъществена от чужди граждани. Възможностите на тази лаборатория в рамките на седмица са били да обработва 1000 литра прекурсори, в последствие преработвани в метамфетамин”.

Това заяви старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП на брифинг на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства, на който бяха представени резултатите от работата на звеното.

„Задържаната лаборатория разполагаше с реактор с обем 1300 л, в който, чрез използването на пре-прекурсори, биваше набавян прекурсор, който се казва бензил-метил кетон. Това е суровина, която се използва за изработка на синтетичния наркотик метаамфетамин“, обясни Кангалджиев.

Лабораторията е разполагала и с огромна дестилационна система, служеща за извличане на прекурсора. Имало е и високотехнологична инсталация за вакуумен синтез на метаамфетамин.

Относно задържаното количество прекурсори (около 1000 л), на пазара 1 л от това вещество се котира в рамките на до 2000 лв. Но след изработката на метаамфетамин, цената на веществото става коренно различна. Килограм метаамфетамин у нас варира между 9000 и 11 000 евро. А в Западна Европа и близки страни цената варира между 12 000 до 13 500 евро.

„Сами можете да си представите какво количество наркотици са щели да бъдат произведени и каква печалба биха генерирали въпросните лица“, посочи Кангалджиев.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.