Категории: България

ГДБОП и ДАНС разкриха невиждана по мащаби лаборатория за синтетични наркотици у нас (ВИДЕО)

Реклама

Има много задържани за трафик на наркотици за периода от 1 август до 25 август. От ГДБОП обявиха, че е разкрита високотехнологична нарколаборатория, с нечувани и невиждани мащаби за нашата страна

„Междинните статистически данни за периода от 1 август до 25 август, свързани с производство, преработване, придобиване, държане и разпространение наркотични вещества, са както следва – проведени общо 401 специализирани полицейски операции. Задържаните са 612 души. Разкрити са 21 лаборатории за производство на наркотични вещества. Образувани са 479 досъдебни производства”, посочи Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП.

„Бих искал да ви запозная с един изключително важен случай и една изключително успешна реализация, която се проведе през този период. А именно на 19 август на територията на област Търговище, Разград и Бургас беше проведена съвместна специализирана полицейска операция, между служители на ДАНС и ГДБОП, при която беше разкрита високотехнологична лаборатория с огромен капацитет за производство на синтетични наркотици. Лабораторията е без аналог в нашата страна. Лаборатория с такъв капацитет и такъв вид техника не е задържана досега. Лабораторията и престъпната дейност основно е осъществена от чужди граждани. Възможностите на тази лаборатория в рамките на седмица са били да обработва 1000 литра прекурсори, в последствие преработвани в метамфетамин”.

Това заяви старши комисар Димитър Кангалджиев, зам.-директор на ГДБОП на брифинг на Специализираното междуведомствено звено между Прокуратурата на България и МВР за подпомагане на разследването по досъдебни производства, на който бяха представени резултатите от работата на звеното.

„Задържаната лаборатория разполагаше с реактор с обем 1300 л, в който, чрез използването на пре-прекурсори, биваше набавян прекурсор, който се казва бензил-метил кетон. Това е суровина, която се използва за изработка на синтетичния наркотик метаамфетамин“, обясни Кангалджиев.

Лабораторията е разполагала и с огромна дестилационна система, служеща за извличане на прекурсора. Имало е и високотехнологична инсталация за вакуумен синтез на метаамфетамин.

Относно задържаното количество прекурсори (около 1000 л), на пазара 1 л от това вещество се котира в рамките на до 2000 лв. Но след изработката на метаамфетамин, цената на веществото става коренно различна. Килограм метаамфетамин у нас варира между 9000 и 11 000 евро. А в Западна Европа и близки страни цената варира между 12 000 до 13 500 евро.

„Сами можете да си представите какво количество наркотици са щели да бъдат произведени и каква печалба биха генерирали въпросните лица“, посочи Кангалджиев.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 4 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 4 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 4 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 4 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 4 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 4 часа