Категории: Черноморие

ГДБОП с голям удар: Задържаха колосално количество стоки менте, разпространявани в обекти в морски курорти (СНИМКИ)

Реклама

Служители на „Киберсигурност” в ГДБОП иззеха безпрецедентно количество стоки от защитени търговски марки при спецакция. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. Въпросните стоки менте са били разпространявани чрез търговски обекти в морските курорти Слънчев бряг и Свети Влас, както и в Горна Оряховица.

Мащабна специализирана операция е проведена от служители на дирекция „Киберсигурност” при ГДБОП за противодействие на престъпления против интелектуалната собственост на териториите на Бургаска и Великотърновска област.

В хода на акцията са проверени 15 обекта и са иззети безпрецедентно количество стоки от различни защитени търговски марки – дрехи, чанти, обувки и други, близо 834 чувала с артикули. Това е най-голямото количество иззети стоки в последните 15 години. Сред конфискуваните артикули са стоки от световни марки, като „Найк”, „Адидас”, „Прада” и „Луи Вютон”.

Снимка: МВР

Установено е, че артикулите са се разпространявани чрез търговски обекти в Слънчев бряг, Свети Влас и Горна Оряховица. Повечето от ментетата идвали предимно от Турция, но нямало конкретна държава на произход. Складовете в проверените търговски обекти в България били замаскирани, като детски кътове и тавански помещения.

Снимка: МВР

По случаите са образувани седем досъдебни производства – шест в Бургас и едно в Горна Оряховица за престъпление по чл.175Б от НК.

Работата продължава под ръководството на прокуратурата.

Подробности по случая предоставиха на брифинг комисар Никола Симов – началник – отдел в ГДБОП, окръжният прокурор на Бургас – Георги Чинев и районният прокурор – Мария Маркова.

В проведената безпрецедентна по мащаба и иззетите веществени доказателства операция са участвали над 50 служители на Дирекция „Киберпрестъпност“, сектор БОП – Бургас и отдел „Разследване“ при ГДБОП. Това е поредна успешна реализация в рамките на Европейската мултидисциплинарна платформа – EMPACT, като Република България, в частност ГДБОП, е ръководител на европейската група, работеща по линия на противодействие на престъпления против интелектуалната собственост, фалшиви стоки и пари. В рамките на EMPACT 24 държави – членки на ЕС и относими европейски агенции (сред които Европол, Фронтекс, Евроджъст, ОЛАФ и др.) работят съвместно на международно ниво за неутрализиране на горепосочените заплахи.

Снимка: МВР
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 11 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 11 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 11 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 12 часа