in ,

Иван Портних заговори за арест преди изборите, провокиран от политическа манипулация (ВИДЕО)

Кадър: "Нова Варна"

Днес във Варна се проведе брифинг на кмета Иван Портних по повод „съмнения за политическа манипулация и активно мероприятие преди местните избори“.

„В ход е груба политическа манипулация и брутално активно мероприятие преди местните избори във Варна. Става въпрос за разследване по прокурорска преписка 193 от 2021 г. по описа на Европейската прокуратура, свързана с изграждането на Рибарското пристанище в „Карантината“ и съмнения за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева – европейски прокурор“, обясни кметът.

„Има няколко въпроса. Първо – извършвала ли е Теодора Георгиева действия по разследване по прокурорска преписка 193 от 2021 г. по описа на Европейската прокуратура. Ако е извършвала такива действия, на какво правово основание? второ – свързана ли е Теодора Георгиева с политически кръгове и лица, които са опоненти на ГЕРБ? Трето – защо за вещо лице, което трябва да извърши техническа експертиза по досъдебното производство номер 119 от 2022 г., е назначен Йоан Каратерзиян, който е активист на „зеленото движение“, част от ДБ, който всички вие добре познавате?“, запита кметът.

„Доказателствата за връзките на Йоан Каратерзиян с ДБ могат да бъдат намерени лесно в медиите, както и в официалният сайт на ДБ“, казва Портних, като посочи, че през 2019 г. дори бил спряган за кандидат-кмет на Варна.

„Как така се оказва, че той е единственият геодезист в България, който може да направи техническа експертиза по досъдебното производство, въпреки че атакува реализацията на този проект от първия му ден?“, пита Портних.

„Отчетен ли е фактът, че на 13 юни 2018 година Камарата на инженерите по геодезия, създадена съгласно Закона за геодезията и картографията през 2006г., се дистанцира официално в медиите от публичните изявления и мероприятия на кухата неправителствена организация на Йоан Каратерзиян „Камара на геодезистите в България (КГБ)“, използвана като бухалка срещу различни опоненти на ДБ? Възможно ли е да бъде подготвена коректна информация по проекта за изграждане на рибарското пристанище „Карантината“ от политически обвързано лице и то за период по-малък от две седмици? Търсен ли е целенасочен политически ефект с насрочване на проверките непосредствено преди местните избори? Защото постановлението, с което Каратерзиян е назначен за вещо лице, е от 31.07.2023 г., в Община Варна той е входирал искане за предоставяне на документи месец по-късно – на 25.08.2023 г., а до 10.09.2023 г. трябва да излезе със становище?“, запита кметът.

„След като разследването по прокурорската преписка е от 2021 година, защо до момента не съм извикан аз да дам някакво обяснение, показания или каквото и да било? От сега предполагам какви ще са следващите действия – спешно и срочно повдигане на обвинения, а може би и арест непосредствено преди местните избори“, каза Иван Портних.

„Виждате какъв груб инструментариум и евтин сценарий се реализират или поне се правят опити да се реализират“, изтъкна Портних.

„Подобни политически манипулации и активно мероприятие преди местните избори са абсолютно недопустими, дори и немислими. Затова исках да представя тази фактология пред вас. Тук виждаме ясен политически мотив.“, посочи кметът на Варна.

Кметът на Варна заяви още, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая – от негово име са постъпвали редица жалби относно рибарското пристанище „Карантината“, а самата жалба в ЕП е подадена от от представител на ППДБ.

Повече можете да чуете във видеото:

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.