Категории: Избори Варна

Проект за осъвременяване на пазарите „Чаталджа“ и „Колхозен“ във Варна представи Благомир Коцев (СНИМКИ)

Реклама

Амбициозна програма за съвременни открити пазари на територията на гр. Варна оповести днес Благомир Коцев. Инициативата включва идейни проекти за осъвременяване на двата знакови за морската столица пазари „Чаталджа“ и „Колхозен“. Изработен е и пространствен анализ на текущото състояние на пазарите, който акцентира върху лошото управление на съоръженията досега.

Инициативата, анонсирана от Благомир Коцев и наречена „Съвременни пазари“, предвижда цялостно покритие на тържищата с леки конструкции, въвеждане на пазарски колички и обособени зони за тях, обезпечаване на комунални услуги на цялата търговска площ, специален достъп за доставчици и потребители, както и изграждане на стотици нови паркоместа в подземни паркинги.

Снимка: Б. Коцев

Едновременно с това, проектът запазва голяма част от настоящите практики, характерни за варненските пазари. Сред тях са осигуряването на естествена светлина, работа на принципа на „откритите щандове“ и зониране по типове продукти. Програмата предвижда и внедряването на система за видеонаблюдение, която досега е била привилегия само на магазинчета, но не и на десетките щандове, отговорни за основната част от икономическата дейност на пазарите.

Снимка: Б. Коцев

„Немалка част от иновативните мерки, като зони за пазарни колички и обособени паркинги, са заимствани от добрите практики на големите вериги за хранителни стоки“, коментира авторът на инициативата Благомир Коцев.

„Целта на проекта е да повиши конкурентоспособността на малкия български производител спрямо международните вериги и да осигури на варненци достъп до автентична храна, култивирана изцяло в България“, допълва Коцев.

Според пазарния анализ предимствата на местните тържища пред хипермаркетите са гарантирания български произход на стоката, в т. ч. малки ферми, мандри и земеделски производители, по-ниските цени при аналогично качество, както и по-ниското съдържание на небиологични съставки, пестициди и медикаменти.

Снимка: Б. Коцев

„Бихме искали да осигурим на варненци удобствата на големите вериги и да пренесем тази практичност в местните пазари“, разказва Коцев. „Това ще насърчи местния бизнес и потребление многократно, осигурявайки устойчивост, каквато не е съществувала досега“.

За да постигне устойчиво развитие, екипът на Коцев разглежда програмата за осъвременяване на пазарите във Варна като инвестиционен проект.

Според приложения икономически анализ, пазарите, стопанисвани от Община Варна, са регистрирали печалба от едва 100,000 лв. при търговски площи от 25,000 кв. м. Това представлява печалба от 4 лв. на кв. м., което заплашва тържищата с несъстоятелност. Документът напомня, че добрите практики изискват всяко дружество, чиято печалба e в размер по-малък от 1% от управлявания капитал, да се подлагат на пълен одит и ревизия.

Снимка: Б. Коцев

Коцев разглежда това като признак на устойчива безстопанственост и управленски практики в ущърб на обществения интерес, допуснати от Общината по време на управлението на сегашния кмет Иван Портних.

По предварителни данни инвестицията, нужна за пълното осъвременяване на „Чаталджа“ и „Колхозен“, е на стойност 42 млн. лева, като сумата може да бъде възстановена с печалби от стопанисването само за 10 години.

За да се запознаете с пълния текст на програмата за осъвременяване на пазарите във Варна, моля натиснете тук.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 2 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа