Категории: Спонсорирани

Сдружение „МИГ Аврен-Белослав“: обявява прием на проектни предложения по мярка 19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“

Реклама

О Б Я В А

за прием на проектни предложения по мярка 19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“  към Стратегията за ВОМР, финансирана по Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 чрез Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони

На основание Решение по протокол № 81 от 08.07.2022 г., Решение по протокол № 86 от 14.02.2023 г. и Решение по протокол № 91 от 21.08.2023 г.  на Управителния съвет, чл. 62, т. 4, във връзка с чл. 46 ал. 3 и чл. 46а, ал. 6, т. 2 от Наредба №22/14.12.2015 г. на МЗХГ и одобрената Стратегия за водено от общностите местно развитие,

СДРУЖЕНИЕ “МИГ АВРЕН-БЕЛОСЛАВ”

обявява процедура за прием на проектни предложения BG06RDNP001-19.666

МИГ– Аврен-Белослав,  мярка  19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“. Процедура за подбор на проектни предложения № BG06RDNP001-19.666  МИГ Аврен-Белослав  19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Стратегията за водено от общностите местно развитие за територията на МИГ “Аврен-Белослав“ с няколко срока  за кандидатстване.

Цел на процедурата:

Предоставяната по процедурата безвъзмездна финансова помощ трябва да допринесе за постигането на основната цел на Стратегията за ВОМР на СНЦ „МИГ Аврен-Белослав“:

Устойчиво развитие на местната икономика основано на собствения потенциал и териториална идентичност, насърчаване на иновационната активност, стимулиране на растеж и заетост за по-добро качество на живот.

Мярка 19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“  е в обхвата на:

Приоритет 1: Повишаване конкурентоспособността на местната икономика, жизнеспособността на стопанствата и възможностите за създаване на местен бизнес.

Специфична цел 3: Диверсификация на местната икономика, стимулиране на растеж и заетост, оползотворяване на туристическия потенциал за развитие на територията. 

Конкретни цели на мярката:

  1. Насърчаване на заетостта и разкриване на качествени работни места и запазване на вече съществуващите работни места
  2. Насърчаване стартирането и развитието на неземеделски дейности в селските райони
  3. Диверсификация на местната икономика, стимулиране на растеж и заетост, оползотворяване на туристическия потенциал за развитие на територията.


1. Земеделски стопани
2. Микропредприятия, регистрирани като еднолични търговци или юридически лица по Търговския закон, Закона за кооперациите;
При определянето на едно предприятие за микропредприятие се следва дефиницията на Препоръка 2003/361/ЕО на Комисията.
3. Физически лица, регистрирани по Закона за занаятите.
Кандидатите трябва да имат постоянен адрес за физическите лица или седалище и адрес на управление за едноличните търговци и юридическите лица на територията на действие на МИГ Аврен-Белослав и да осъществяват дейностите по проекта на същата територия.


Дейностите и техният обхват трябва да кореспондират с идентифицираните в социално-икономическия анализ към Стратегията за ВОМР потребности, очертаващи необходимостта от инвестиционна подкрепа на микропредприятията по ПРСР за неземеделски дейности на територията на действие на МИГ Аврен – Белослав. Дейностите по проектите към мярката трябва да се осъществяват на територията на МИГ Аврен – Белослав. За мярката се прилагат условията за недопустимост на дейностите, определени в Наредба № 22 от 14.12.2015 г. на МЗХ за прилагане на подмярка 19.2 „Прилагане на операции в рамките на стратегии за Водено от общностите местно развитие“ на мярка 19 „Водено от общностите местно развитие“ от ПРСР, както и всички условия и изисквания на приложимото европейско и българско право, свързани със съответните дейности, регламентирани в актуални текстове на действащата нормативна уредба, определяща условията и реда за подпомагане.

Допустими са дейности по мярката за: 

  1. Изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги;
  2. Производство или продажба на продукти, които не са включени в Приложение 1 от Договора за създаване на Европейската общност (независимо от вложените продукти и материали);
  3. Развитие на услуги във всички сектори;
  4. Производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление;
  5. Развитие на занаятите, включително дейности за предоставяне на услуги, свързани с участието на посетители в занаятчийски дейности и други неземеделски дейности.


Допустими в рамките на земеделското стопанство са следните разходи:
Финансова помощ за материални и нематериални инвестиции, за създаване и развитие на неземеделски дейности на територията на действие на МИГ Аврен-Белослав, включващи:
а) Изграждане, придобиване или подобренията на недвижимо имущество;
б) Закупуване, включително чрез лизинг на нови машини и оборудване до пазарната стойност на активите;
в) Общи разходи, свързани с разходите за буква „а“ и „б“, например хонорари на архитекти, инженери и консултанти, хонорари, свързани с консултации относно екологичната и икономическата устойчивост, включително проучвания за техническа осъществимост;
г) Нематериални инвестиции: придобиване и създаване на компютърен софтуер и придобиване на патенти, лицензи, авторски права и марки.
Разходите по т. “в“ не могат да надхвърлят 12 % от сумата на разходите по т. „а“, „б“ и „г“.
Разходите по т. “в“, свързани с консултации, които могат да се състоят от разработване на бизнес план, включващ предпроектни изследвания и маркетингови стратегии, извършване на предпроектни проучвания и окомплектоване на пакета от документи, и консултантски услуги, свързани с изпълнението и отчитане на дейностите по проекта до изплащане на помощта, не следва да надхвърлят 5 на сто от стойността на допустимите разходи.

Разходите са допустими само, ако са извършени след подаване на заявлението за подпомагане, с изключение на общите разходи, посочен в т. “в“.

ВАЖНО: Финансова помощ по реда на тази процедура се предоставя в рамките на наличните средства по мярка 19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от СВОМР на МИГ-Аврен-Белослав под формата на възстановяване на действително направени и платени допустими разходи.

Допустими са авансови плащания в размер до 50% от одобрената финансова помощ.


Първи прием:

  • Начална дата за прием на проектни предложения: 15.08.2022 г.
  • Краен срок за представяне на предложенията: 15.11.2022 г., 17:00 часа

Втори прием: 

  • Начална дата за прием на проектни предложения: 01.03.2023 г.
  • Краен срок за представяне на предложенията: 31.05.2023 г. 17:00 часа

Трети прием: при наличие на остатъчен финансов ресурс след втори прием

  • Начална дата за прием на проектни предложения: 01.09.2023 г.

Краен срок за представяне на предложенията: 30.11.2023 г. 17:00 часа


Разполагаемият бюджет за проектни предложения по мярката от СВОМР е 765 353,37 лв. 

Бюджетът за втория прием е 261 709,67 лв.: остатъчния наличен финансов ресурс след първия прием в размер на 163 802,42 лв., увеличен с допълнителен финансов ресурс в размер на 97 907,25 лв.

Бюджетът за третия прием е 404 022,39 лв.: остатъчния наличен финансов ресурс след втория прием в размер на 56 350,67 лв., увеличен с допълнителен финансов ресурс в размер на 347 671,72 лв.

Минимален и максимален размер на финансовата помощ, предоставяна за проект: 

Минималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 2 500 евро (4 889,50 лв.).

Максималният размер на общите допустими разходи за един проект е левовата равностойност на 200 000 евро (391 160,00 лв.).

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 244,48 лв. за проект за развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги) при интензитет на помощта 5%.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 3 667,13 лв. за проект, който не включва дейности за развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги).

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 19 558,00 лв. за проект за развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги) при интензитет на помощта 5%.

Максималният размер на безвъзмездната финансова помощ е в размер на 293 370,00 лв., за проект, който не включва дейности за развитие на туризъм (изграждане и обновяване на туристически обекти и развитие на туристически услуги).

Безвъзмездната финансова помощ по мярката е в размер до 75 % от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи по проекта.

Помощта ще се предоставя при спазване на правилата на Регламент (ЕС) № 1407/2013 на Комисията от 18 декември 2013 година относно прилагането на членове 107 и 108 от Договора за функционирането на Европейския съюз към помощта de minimis.

(Условията  по приложимия режим на държавни помощи са дадени в Раздел 16 от Условията за кандидатстване към процедурата).

Съфинансиране от бенефициента:

Разликата между пълния размер на допустимите за финансово подпомагане разходи и размера на безвъзмездната финансова помощ се осигурява от кандидата. 

Участието на кандидата е най-малко 25 % и може да бъде само в парична форма.

Проектно предложение, което не премине прага от 10 точки, се предлага за отхвърляне.

 • Костадин Петров – Изпълнителен директор на СНЦ МИГ Аврен – Белослав; Тел.: +359 (0) 898 356 229, e-mail: snc.mig.avren.beloslav@gmail.com;
• Лазар Лазаров – Експерт по прилагане на СВОМР; Тел.: +359 (0) 884 122 555, e-mail: snc.mig.avren.beloslav@gmail.com

В ИСУН2020 на уеб адрес https://eumis2020.government.bg

На електронната страница на МИГ-АВРЕН-БЕЛОСЛАВ на уеб адрес http://mig-avren-beloslav.com/

Проектните предложения от кандидати за подпомагане по мярка 19.2/6.4 „Инвестиции в подкрепа на неземеделски дейности“ от Стратегия за ВОМР се подават електронно в ИСУН2020 в рамките на срока, определен в обявата и в процедурата за прием на проектни предложения. 

Интернет адресът на модула за електронно кандидатстване на ИСУН 2020 е: 

http://eumis2020.government.bg/, където е налично ръководство за работа със системата.

www.eufunds.bg

СНЦ “МЕСТНА ИНИЦИАТИВНА ГРУПА-АВРЕН-БЕЛОСЛАВ”

ЕИК: 176998353

Адрес: Република България, Област Варна, Община Аврен,

с. Аврен, П.К. 9135 ул. ”Тодор Ноев” № 8
тел. +359(0) 898 356 229

ел. поща: snc.mig.avren.beloslav@gmail.com

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 22 минути

Утре имен ден празнува едно много интересно име

Утре, на 22  септември православният календар отбелязва Преп. Йона. (Йон означава гълъб). Имен ден празнува…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето по Северното Черноморие в неделя

През нощта ще се изясни почти над цялата страна. По Черноморието ще духа слаб вятър…

преди 2 часа

Балчик празнува 84 години от връщането към пределите на България

На 21 септември 2024 г., традиционно бе отбелязана годишнината от връщането на град Балчик към…

преди 2 часа

България се готви да посрещне един от най-великите си дни

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 година в…

преди 2 часа

До часове настъпва астрономическата есен в България

Астрономическата есен през 2024 година настъпва на 22 септември в 15:43 часа и свършва на…

преди 2 часа