in

Големи пожари горят в Южна България – единият се смята за дело на емигранти

Снимка: СИДП

Големи пожари в близост до четири населени места в Южна България са пламнила вчера. Обявено е частично бедствено положение в Хасковско. Огънят в Свиленградско и Тополовградско е обхванал 10 000 дка сухи треви и храсти. На място работят 16 противопожарни автомобила и техника на Държавно горско стопанство. Още вчера е наредена евакуация на хората, но те вече са върнати по домовете си. Единият от пожарите се смята за дело на емигранти.

Сигнал за възникналия пожар в района на с. Филипово, община Тополовград е получен към 11 часа, като няколко часа по-късно, поради силния вятър горенето се е прехвърлило и към землищата и на селата Варник, Присадец и Маточина.

Към мястото незабавно са насочени първоначално 7 екипа с противопожарни автомобили и са предприели гасене на огъня, възникнал в сухи треви и храсти. Впоследствие екипите от РДПБЗН Хасково са вече 16, като към тях са се присъединили още 5 предислоцирани противопожарни екипа от съседни области.

На място помагат и служители местното горско стопанство със съответната техника, както и доброволци. Към момента усилията са насочени огънят да не се разпростре в посока към населените места, като са предприети мерки за евентуално евакуиране при необходимост от селата Варник, Присадец и Маточина.

На място на пожара е и директорът на ГДПБЗН гл. комисар Александър Джартов.

Към момента и тримата жители на село Присадец, които бяха евакуираини в събота, късно вечерта на същия ден бяха върнати по домовете, защото огъня е спрян на около 100 метра от къщите.

„Няма риск за другите села. През вчерашния ден бяха предвидени и други евакуации, но не се наложиха. Пожарът беше спрян на метри от къщите на хората. Няма изгорели къщи“, каза Пламен Петков от пожарната в Хасково.

Четири пожара пламнаха вчера. Най-големият е между селата Маточина, Студена и Присадец. По него работят 14 екипа на пожарната.

В събота в гранична застава, която е в района на село Присадец е задържана група емигранти. Предполага се, че единия от пожарите е тръгнал от тях.

Публикувано от Венета Николова

Магистър по „Публична комуникация“ от ФЖМК към СУ „Св. Климент Охридски“. Варненка, майка на едно дете, работила в сферата на връзките с обществеността (PR).