Категории: Варна

Как Варна и други градове у нас отбелязват Съединението? (ПРОГРАМА)

Реклама

Днес отбелязваме 138-ата годишнина от Съединението на България. От Министерството на отбраната изпратиха обобщаваща информация относно това как ще бъде отбелязан празникът в цялата страна, включително и във Варна

Представителни военни формирования от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили, Съвместното командване на специалните операции, Националния военен университет и Националната гвардейска част ще участват в тържествата за отбелязване на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в цялата страна. Военнослужещите ще отдадат воински почести на загиналите за национално освобождение и обединение.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев ще присъства днес на отбелязването на 138-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия в София пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг на бул. „В. Левски“ № 81, което ще се проведе от 11.00 часа. От 12.00 ч Националната гвардейска част ще извърши почетна смяна на караула пред сградата на президентската администрация.

Кулминацията на националните чествания по традиция е в Пловдив. Тържествената проверка (заря) ще се проведе на площад „Съединение“ от 20.30 ч. Ще бъдат поднесени венци и цветя. Във военния ритуал ще участват представителни формирования от 110-ти логистичен полк – Пловдив, 55-ти инженерен полк – Белене (от състава на Сухопътните войски) и Съвместното командване на специалните операции. Преди тържествената проверка Гвардейският представителен духов оркестър ще участва в концерт по повод годишнината, който ще се проведе на Античния театър.

В празничния 6 септември военнослужещи от 2-ра Тунджанска механизирана бригада ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя в Стара Загора пред Паметника на „Защитниците на Стара Загора“; в Ямбол пред Паметника на героите, загинали за национално освобождение на България, и в Хасково пред паметника на Незнайния войн на площад „Съединение“.

Военнослужещи от Центъра за подготовка на специалисти ще участват в ритуали по полагане на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци в Сливен и пред паметника на загиналите български воини в Сръбско-българската война в Русе.

Военнослужещи от 3-то Бригадно командване – Благоевград ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на загиналите във войните 1912 – 1918 г. във Враца, и ще положат венци и цветя в градовете Благоевград и Сандански.

Военнослужещи от 5-то Бригадно командване – Плевен ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на 4-ти пехотен Плевенски полк в града.

В Чирпан ще бъде издигнато националното знаме и ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметника на Съединението в Градската градина от военнослужещи от 1-ви разузнавателен батальон – Свобода.

В Асеновград ще бъдат поднесени венци и цветя пред Паметната плоча на Пере Тошев и ще бъде издигнат националният флаг на площад „Академик Николай Хайтов“ от военнослужещи от 4-ти артилерийски полк.

В Горна Оряховица военнослужещи от 59-ти батальон за ЯХБЗиЕ ще поднесат венци и цветя пред Мемориала на загиналите герои във воините за национално обединение.

В Свищов военнослужещи от 55-ти инженерен полк – Белене ще поднесат венци и цветя пред паметника на 33-ти Свищовски полк.

В Радомир военнослужещи от 38-ми батальон за ЯХБЗиЕ – Мусачево, съвместно с Представителния военен духов оркестър на Сухопътните войски, ще участват в ритуал по полагане на венци и цветя пред паметника на подпоручик Константин Цанков.

Във Варна и Бургас 138-ата годишнина от Съединението на България ще бъде отбелязана с тържествени военни ритуали с участието на военнослужещи от Военноморските сили.

Във Велико Търново курсанти от Националния военен университет „Васил Левски“ ще участват във военния ритуал за издигане на националното знаме и полагане на венци и цветя пред паметника Майка България.

По подробно за честванията във Варна:

Честванията във Варна започват на 06.09.2023 г. от 16 ч. пред паметника на падналите чинове от Осми пехотен приморски полк в Сръбско-българската война, където ще се проведе официална церемония по повод 138 години от Съединението на България. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат положени венци и цветя с военен ритуал.

След приключването на церемонията е организирано шествие, водено от Представителния духов оркестър на ВМС до паметната плоча на Княз Александър I Батенберг, където около 16:30 ч. също ще се състои церемония по полагане на венци и цветя.

В 17 ч. на пл. „Независимост“ ще започне историческа възстановка на момента, в който Княз Батенберг обявява от Варна за първи път Съединението на Княжество България и Източна Румелия. В ролята на княза ще влезе популярният актьор Симеон Лютаков, във възстановката специално участие ще вземе и оркестърът на ВМС, който ще свири традиционни маршове от този период.

Представителният духов оркестър ще поведе публиката на второ шествие, след приключването на възстановката около 17:30 ч., от пл. „Независимост“ до пл. „Антон Новак“ (входа на Морската градина).

Там от 18 ч. Трябваше да започне и празнично фолклорно веселие „Хорото, което ни свързва в Деня на Съединението“, с участието на популярния изпълнител на народна музика Здравко Мандаджиев, оркестър „Еделвайс“ и стотици танцьори от фолклорните ансамбли от Варна и региона. То обаче се отменя в знак на съпричастност лъм традедията по Южното Черноморие.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

След като ДАНС откри едно от най-скъпите вещества на планетата край Пловдив: Колко струва и за какво се ползва?

Както ви съобщихме по-рано днес, голямо количество от изключително скъпия метал америций е открито при…

преди 9 минути

Археолози откриха втора статуя в Хераклея Синтика

Откритието е направено преди малко повече от час (около 11 ч.) днес (20 септември). Българските…

преди 27 минути

Апелативен съд – Варна реши: Обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест заради влошено здраве

Заради влошено здраве обвинен в наркоразпространение ще бъде под домашен арест, съобщават от Апелативен съд…

преди 35 минути

Председателят на ОбС-Варна към кмета: Четете ги малко тия документи

Огромен скандал се разрази на пресконференция на кмета на Варна Благомир Коцев днес. Въпреки че…

преди 42 минути

Хората във Варна ще имат възможност да се разходят с водещ кардиолог и да разговарят за профилактика

Предстои да отбележим Световния ден на сърцето - 29 септември. В страната ще има много…

преди 51 минути

БАБХ затвори 31 обекта в областите Бургас, Варна и Добрич: Унищожават 17 180 кг храни

Затворени са 31 обекта по Черноморието след засилените проверки на Българската агенция по безопасност на…

преди 59 минути