Категории: Варна

Праисторическият комплекс Провадия-Солницата с изложба в Европейския парламент (СНИМКИ)

Реклама

Най-древният солодобивен и градски център в Европа – Провадия-Солницата, ще бъде представен с изложба в Европейския парламент в Брюксел. Събитието ще се проведе със съдействието на евродепутата от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев. В партньорство с археологическия екип под ръководството на акад. Васил Николов, Националния археологически институт и музей на БАН и Историческия музей в Провадия на 24 октомври ще бъде открита експозиция от 25 постера с впечатляващ снимков материал и любопитна информация за уникалните находки и новите научни открития в праисторическия комплекс.

„За мен е чест да бъда домакин на изложбата, защото Провадия-Солницата е археологически обект със световно значение, който буквално преобръща представите за праисторическа Европа. Работим по организацията на събитието отдавна, но избрахме да го обявим в Деня на Съединението, тъй като съхранението и популяризирането на богатото културно-историческо наследство на България са сред каузите, които трябва да ни обединяват”, коментира Емил Радев. При срещата си с екипа, провеждащ разкопките, той разгледа с интерес новите открития, които продължават да разширяват историческите познания за живота и дейността на най-ранните производители на готварска сол в Европа.

Снимка: Е. Радев

„България е сред трите страни на Стария континент с най-голям брой и разнообразие на археологически паметници. Малко държави в света имат толкова богата история, а Провадия-Солницата е многопластов обект, който предизвиква все по-голям научен и обществен интерес и със сигурност заслужава да се развие като туристическа дестинация и да бъде разпознаваем в Европа”, категоричен беше акад. Николов. „Хората, населявали земите край днешна Провадия, са държали монопола на солта върху огромен регион – от Карпатите до Бяло море и от Черно море до Централните Балкани, така че добивът на стратегическата суровина превръща Солницата в първия „монетен двор” и най-древния градски център на Европа.

Снимка: Е. Радев

Изложбата в Европейския парламент обаче ще покаже праисторическото селище и като забележително постижение на военната теория и строителното изкуство, като впечатляващо свидетелство за търговските връзки и социалната йерархия от 5600 до 4350 г. пр. Хр.”, разказа ръководителят на археологическия екип.

„Уверен съм, че праисторическият комплекс Провадия-Солницата ще привлече вниманието на колегите ми в европейските институции, тъй както го направи и друг сензационен обект в България – Варненският халколитен некропол”, заяви Емил Радев, визирайки изложбата, посветена на най-старото злато в света, която инициира в Европарламента през 2015 г. „Всъщност в Солницата край Провадия се добиват „парите”, станали причина за Варненското златно съкровище, но за разлика от солта, през праисторията златото е белег не на богатство, а на статус или престиж”, отбеляза акад. Николов, обвързвайки находките от двата знакови археологически обекта във Варненска област.

Емил Радев пожела на екипа, провеждащ разкопките в праисторическия комплекс, настоящият археологически сезон да бъде още по-успешен, а акад. Николов на свой ред изтъкна, че проучванията не само продължават да надграждат информацията за епохата, но и привличат все повече посетители.

„Желаещите да разгледат обекта могат да го направят до края на месеца. Организираме обиколки от понеделник до събота, на всеки кръгъл час – от 9:00 до 13:00 ч. включително. Сътрудник от екипа ни разказва на посетителите за резултатите от археологическите проучвания, така че разходката тук винаги е любопитно пътуване назад във времето – към корените на европейската цивилизация”, увери акад. Васил Николов.

Снимка: Е. Радев
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Шарл Мишел призова Северна Македония да спазва и прилага поетите задължения по пътя към ЕС

По думите на председателя на Европейския съвет, Република Северна Македония има истинска възможност да напредне…

преди 55 минути

Полиция и жандармерия пазят прибирането на реколтата от грозде в Пазарджик

От пресцентъра на ОДМВР-Пазарджик съобщават, че традиционно по време на гроздобера съвместни екипи на полицейското…

преди 60 минути

Предупреждение за Варна: В неделя прекъсват електрозахранването на някои места

Стана ясно, че ще бъде спрян токът на някои места във Варна на 22 септември…

преди един час

ВМС съобщиха за втора активация на противоминната група

Започнала в втората активация на MCM BLACK SEA, информират от Военноморските сили. За подобряване на…

преди един час

Спасиха трима от удавяне в морето на плаж, известен с опасни подводни течения, но един мъж загина

Случаят е от плаж "Бутамята" в Синеморец. Мъж от София се е удавил. В акцията…

преди един час

Съдът във Варна определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна група

Съдът определи мерки за неотклонение на четирима мъже, обвинени за ръководене и участие в престъпна…

преди 2 часа