in

Премиерът: Правят се проверки за причините, но искам ясно да кажа, че това е природно бедствие

Снимка: МС

Министър-председателят на България Николай Денков излезе с коментар във връзка с щетите след наводненията край морето. Тепърва ще се проверява какви са причините за възниканлите големи щети и дали има и човешка грешка

„Правят се проверки, но искам отново ясно да кажа – това е природно бедствие. Такива валежи, които надминават 300 литра на квадратен метър за по-малко от 24 часа, се случват рядко, и там, където се случат, има сериозни проблеми. Когато има такъв терен и такива обеми води, винаги има огромна опасност от наводнения и жертви. Това го показа и ситуацията в съседните страни. Знаете, че има жертви и в Гърция и в Турция”, каза министър-председателят.

Той допълни, че 1512 лева е сумата, която може да бъде отпусната за щети по помещения и до 2500 за повредени уреди.

Денков е категоричен, че за да се види има ли нарушения в конструкцията на моста, трябва да излязат резултатите от проверките. Засега такива данни нямало.

„Чувам информации как може би засипване на дерета може да има отношение. Уверявам ви – такива обеми вода не са свързани с 1-2 малки дерета. Цялостен обем се свлича от Странджа към морето. Локално ще се провери дали е имало последствия от застрояването. Резултатите от проверките ще бъдат огласени публично. Възстановяването на инфраструктурата ще бъде подпомогнато чрез Комисията по бедствия и аварии, със сигурност ще има щети за десетки милиони”, допълни премиерът.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.