in

Експерт от НИМХ припомни на какъв страшен дъжд са станали свидетели хората край Варна през 1952 г.

Снимка: Pixabay

През последните дни най-значителни количества валежи са отчетени в село Кости – 333 литра на квадратен метър. Далеч по-обилен обаче е бил дъждът в курортния комплекс „Слънчев ден“ до Варна през 1952 г. и в Ахтопол – през 1994 г.

Рекордът за валежи в България е регистриран през 1994 г. е от 463 литра на квадратен метър в Ахтопол. Този валеж е бил за 23 часа и половина и е регистриран на 6 и 7 октомври 1994 г. Това е абсолютният рекорд – екстремум, на валежите в България, откакто имаме синоптични наблюдения, заяви гл. ас. доктор Анастасия Стойчева, директор на департамента „Прогнози и информационно обслужване“ в Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) пред БТА.

Тя обясни, че най-значителните валежи в България са по Черноморското ни крайбрежие. Другият значителен валеж само за едно денонощие, е от 342 литра на квадратен метър в курортния комплекс „Слънчев ден“ до Варна на 21 август през 1952 г.

Сега най-значителни са отчетените валежи в селата Кости – от 333 литра на квадратен метър, и в Граматиково – от 291 литра на квадратен метър.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/