Категории: България

Ретро влак с парен локомотив тръгва към София

Реклама

Всички любители на ретро влакове ще имат уникалната възможност да се насладят на едно приказно пътуване с теглена от парен локомотив композиция през разкриващото невероятно красиви гледки Искърско дефиле. Пътуването е организирано от БДЖ и Сдружение „Обединени Балкани“ по повод отбелязването на Деня на Независимостта на България, както и 135-ата годишнина от основаването на Българските държавни железници.

На 22 септември, точно в 09:00 ч. сутринта, специалният влак ще потегли от Централна гара София в състав от четири седящи вагона за пътуващите и един вагон от правителствения влак „Витоша Експрес“. Маршрутът на ретро композицията включва три престоя в гарите Курило, Реброво и Своге, където ще има организирана програма за посрещане на влака от представителите на Сдружение „Обединени Балкани“.

Композицията ще спира и на гара Лакатник и спирка Черепиш по маршрута си до Мездра, така че пътуващите могат да изберат да не пропътуват цялото разстояние, а вместо това да се насладят на планинска разходка в района на Лакатник или да посетят Черепишкия манастир, където могат да разгледат едно от местата вдъхновявали Иван Вазов за неговото творчество в специално обособения „Вазов кът“ в манастира.

В гара Лакатник влакът ще спре в 12:21 ч. по разписание и ще се отбие на връщане в 15:00 ч. На спирка Черепиш композицията ще спре в 12:54 ч. и в 14:30 ч. на връщане, така че пътуващите с влака да имат достатъчно време за кратка разходка и да могат да се върнат обратно до София със същия влак. В гара Мездра теглената от парен локомотив композиция ще пристигне в 13:11 ч. и ще потегли обратно в 14:15 ч.

Цената на билета за пътуване в двете посоки София – Мездра – София е 71 лв. с включено запазено място, като за всички деца до 10 годишна възраст билетите ще бъдат на половин цена.

Билети за този влак могат да бъдат закупени от билетните каси и железопътните бюра във всички гари в страната, както и онлайн на https://bileti.bdz.bg/.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Операция на ГДБОП: Разкриха бандити, ощетили републиканския бюджет с 8 000 000 лв.

От пресцентъра на МВР съобщават за медия "Нова Варна", че пет души са били арестувани…

преди 18 минути

Заснеха пеликан да пресича по пешеходна пътека в София

Пеликан, пресичащ по пешеходна пътека, изненада жители на София. Птицата е заснета на бул. "Симеоновско…

преди 24 минути

Важно за Варна: До броени дни започва ремонт на пътя през местност „Боровец“

На 30 септември (понеделник) започва текущ ремонт на пътя през местност "Боровец", научи медия "Нова…

преди 42 минути

Учени откриха нов вид „акула призрак“

Новозеландски учени са открили нов вид "акула призрак" във водите на Нова Зеландия. Това е…

преди 52 минути

Варненска атлетка записа името си в историята

Варненката Милена Добрева успя да завърши успешно най-трудния по рода си световен шампионат по триатлон.…

преди един час

Председателят на ПГ на „БСП за България“ Борислав Гуцанов: Обединението в ляво е ключът към промяната на България

Това, че утвърдените лидери отстъпиха крачка назад и дадоха път на младите беше “магията” на…

преди един час