Категории: Варна

За първи път във Варна: Млади художници ще рисуват на каменна хартия емблематични сгради по улиците на града

Реклама

Петото издание на станалия традиционен пленер, който насочва вниманието към ценните сгради в морската столица, ще се проведе в периода 11 – 13 септември. Участниците в него и тази година ще са предимно от Средно училище за хуманитарни науки и изкуства „Константин Преславски”. 

Традиционни практики и нови моменти в петото издание

Първите три издания на пленера бяха фокусирани единствено върху архитектурни обекти в творческия квартал „Таляна“. От миналогодишното му издание обаче организаторите постепенно разширяват териториалния му обхват, включвайки и други райони на Стара Варна, като започнаха с този около Адвокатската градинка и Кукления театър.

И тъй като зоната между бул. „Княз Борис I“ и бул. „Мария – Луиза“ е богата на културни ценности, тази година учениците отново ще разположат стативите си там, но ще фокусират вниманието си върху сгради, които миналата година не са изобразявали.

Другите три локации са: 1. горната част на ул. „Преслав“ (в близост до Дома на архитекта), 2. пешеходната част на ул. „Дръзки“ и 3. площад „Атанас Буров“. Някои от сградите тук също ще се рисуват за първи път или от нови гледни точки.

Младите таланти с профил „Изобразително изкуство” от X-ти и от XII-ти клас ще имат възможност да развият артистичните си умения с напътствията на изявени варненски творци и педагози като Калия Йорданова-Братанова, Севдалина Драгнева, Мина Сиракова.

А благодарение на участието на арх. Белин Моллов учениците ще обогатят познанията си за значимостта на архитектурното наследство в градската среда – едно от нещата, които правят проекта различен от традиционните училищни пленери. Урбанист с дългогодишен опит, тази година арх. Моллов ще фокусира вниманието на учениците с презентация за функциите на площадните пространства. А като художник, изобразил стотици ценни архитектурни обекти от цяла България, арх. Моллов с удоволствие ще се опита да предаде своя опит на младежите и в живописта.

Сред основните цели на пленера е също гражданите и гостите на Варна да научат интересни факти за сградите, които се изобразяват. Ето защо, както при изданията досега, на всяка локация на пленера ще има ученик, подготвен да разказва на минувачите за историята на зданията. Презентаторите на архитектурното наследство ще бъдат също изявени възпитаници на СУ за ХНИ „К. Преславски“, но с профил „Хуманитарни науки“ и „Обществени науки“.

Организатор на артистичната инициатива тази година е създадената в началото на 2023 г. Фондация за изкуство и култура „Креа“. Фондацията е учредена от Мария Иванова, автор на концепцията за интердисциплинарния проект за социализация на архитектурното наследство, включващ пленера, и проектен мениджър още от първото му издание през 2019 г. досега. Сред учредителите на Фондация „Креа“ е и арх. Белин Моллов.

Партньори на Фондация „Креа“ в реализацията на пленера са Камара на архитектите в България – Регионална колегия Варна, и Съюза на архитектите в България – Дружество Варна. А през първия подготвителен ден – 11/09, друг съмишленик на фондацията – изследователят на архитектурното наследство Християн Облаков, ще изнесе лекция за учениците под формата на пешеходна обиколка в Стара Варна.

На 12/09 и 13/09, в периода 10.00 – 13.45 ч. гражданите и гостите на морската столица могат да видят как младите художници рисуват и да научат повече за архитектурното наследство на града от презентаторите на посочените по-горе локации.

Изобразително изкуство върху каменна хартия за първи път в България

Специално за петото издание на пленера единственият вносител за България на т.нар. каменна хартия – „Европак България М” ЕООД, ще предостави възможност на участниците да рисуват върху нея. Както учениците, така и учителите ще могат да експериментират с различни техники върху каменна хартия и така по време на пленера в Стара Варна за първи път в България иновативният материал ще се използва за създаване на произведения на изобразителното изкуство. Свойствата на тази хартия я правят особено подходяща за акрил, пастел и др.

Каменната хартия е екологична, тъй като за производството ѝ не се използва целулоза, поради което не се унищожават дървета и се спестява значително количество вода. Освен това тя се рециклира на 100%, за разлика от всички ламинирани и екструдирани хартии или пликове с фолио, които са нерециклируеми. Новаторският продукт се прави от калциев карбонат и малко количество високоплътен нетоксичен полиетилен. Основната суровина за производството е варовик – отпаден материал от варовиковите кариери, който се намира в изобилие.

Високата издръжливост и устойчивост на разкъсване и вода дават възможности за широко приложение на каменната хартия. Тя е доказано подходяща за опаковки, за печатни материали и издания (визитки, висококачествени брошури и списания, дори външна реклама), за тефтери, тетрадки, и др. Според официалния вносител на каменната хартия тя има голям потенциал като устойчива алтернатива на традиционните хартиени продукти, особено в страни като България – без собствено производство, но богати на каменни кариери.

Изложба с творбите от пленера и каталог – също от каменна хартия

В началото на ноември предстои откриване на изложба с произведенията в Дома на архитекта по покана на САБ – Варна, и КАБ – Варна, на която отличените ще получат награди. Пленерът включва и издаването на каталог с информация за изобразените архитектурни обекти и кратки представяния на младите таланти. Организаторите планират каталогът от петото издание да се отпечата на каменна хартия.

Снимки: Фондация „Креа“ – М. Иванова

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 10 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 10 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 10 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 11 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 11 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 11 часа