Категории: Варна

Над 100 здравни кабинета отварят врати във варненските училища и детски градини

Реклама

114 здравни кабинета ще работят и през новата учебна година в общинските училища и детски градини във Варна. В тях е подсигурено медицинско обслужване от 38 лекари и 172 медицински сестри, съобщиха от дирекция „Здравеопазване“ към Община Варна. За първи път всички медицински лица от здравните кабинети ще участват в програма за повишаване на квалификацията. За целта Община Варна финансира дейностите, като обученията ще се проведат от водещи специалисти от Медицинския университет в града.

Друга програма е специално насочена към децата с диабет и редки заболявания, които посещават училища, градини и ясли. Тя се реализира съвместно с Варненското дружество по детска ендокринология. Лекари специалисти обучават и подпомагат педагози, медицински персонал и родители в ежедневната им грижа за децата с диабет и редки заболявания. Община Варна предоставя възможност за диетично хранене на 4 режима за малчугани в детските градини със специални хранителни потребности.

Продължават записванията и по здравните програми „„Аз успявам” – за профилактика и рехабилитация на детско-юношеското наднормено тегло и свързаните с него заболявания сред децата, и „Добър естетичен вид и комфорт чрез профилактика и лечение на гръбначните изкривявания” – оздравителна програма за профилактика и рехабилитация на децата с гръбначни изкривявания и деформации на гръдния кош. Те се изпълняват от „Медицински център по рехабилитация и спортна медицина“. Други общински програми, в които се оказват грижи за здравето на варненските деца и ученици, са: „Контрол на миопия и ранно детско зрение”, „Хипотерапия на деца с увреждания и проблеми в развитието” и „Водна рехабилитация за деца с увреждания и проблеми в развитието”, посочват още дирекция „Здравеопазване“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 5 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 5 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 5 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 5 часа