Категории: Любопитно

Правилната поддръжка на козината на домашните любимци е ключова за здравето им

Реклама

Правилната поддръжка на козината и кожата на домашния любимец е важна не само за външния вид, но и за здравето на животното. Това каза в интервю за БТА грумърът Илияна Желязкова от  Стара Загора.

Тя поясни, че „грумър“, преведено на български, означава зоофризьор, а най-общо услугата представлява поддръжка на козината и кожата на котки и кучета. По думите ѝ преди няколко години хората не са били запознати с професията, но в момента тази услуга придобива популярност и стопаните на домашни любимци осъзнават значението и за здравето на животното.

“Един от първите съвети, които даваме на стопаните, е животните никога да не бъдат къпани и третирани с човешка козметика, тъй като Ph-то на животните е различно от човешкото и дори най-щадящият бебешки шампоан може да предизвика алергии”, отбеляза Желязкова. По думите ѝ изборът на правилна козметика е важен дори и за различните породи, тъй като те имат различен тип козина. Сред важните неща е и правилното изресване и премахване на мъртвата кожа.

Честотата на къпане на животното също зависи от породата, посочи тя. “Например кучетата от порода „Йоркширски териер“ е добре да бъдат къпани всяка седмица, тъй като косъмът им наподобява човешкия и се омазнява. Други породи, като „Померан“, е добре да посещават салоните веднъж месечно, обясни Илияна Желязкова.

Тя коментира, че има определени породи кучета, при които поддръжката на козината е по-трудна. Такива са например животните от порода „Пудел“, тъй като козината им се къдри и се заплита. При тази порода се изисква по-често посещение на салон, тъй като ако кожата и козината не се поддържа редовно, процедурата отнема повече време и става болезнена за животното.

Освен алергии, неправилната поддръжка на козината на домашния любимец води и до други рискове за здравето. “При някои породи, ако има натрупан мъртъв подкосъм, който трябва да падне, там се задържа влага, която остава на мястото, прави мокри рани и е предпоставка за образуване на гъбични инфекции”, каза още Желязкова.

По думите ѝ груминг салоните се посещават най-често от породи като „Йоркширски териер“, „Померан“, „Малтийска болонка“, „Самоед“ и други. Напоследък от услугата започнаха да се възползват и собствениците на кучета порода „Хъски“, а все по-често в салона идват и стопани на кучета, които са осиновени, отбеляза тя.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 3 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 3 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 3 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 3 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 3 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 3 часа