Категории: Избори Варна

350 сигнала срещу ремонтните действия в морската столица подаде в Община Варна Благомир Коцев

Реклама

9 колективни жалби от граждани на Варна внесе днес в Община Варна лидерът на „Продължаваме промяната“ (ПП) Благомир Коцев. Жалбите съдържат 350 сигнала, подадени към Коцев и екипа му от месец май насам, когато Община Варна започна мащабни ремонтни дейности в града.

Започналата като граждански контрол над общинското строителство и ремонти инициатива беше разширена през юли, за да обхване проблеми с градската среда и инфраструктурата. Тогава Коцев обяви проекта „Граждански омбудсман“.

„Тук съм, за да запозная общината с естественото недоволство на варненци, което се проявява в нашата инициатива „Граждански омбудсман“. Това е гражданска инициатива, стартирала през месец май, а обвиненията от страна на настоящата власт, че е предизборна, са безпочвени“, заяви пред медии Коцев.

Според лидера на ПП във Варна, проблемите на гражданите са свързани най-вече с инфраструктура, с липсата на детски градини и училища.

„Например в квартал Бриз няма детска градина, ясла и начално училище, а в квартал Виница има само една детска градина, която е крайно недостатъчна за нуждите на квартала. Другите проблеми са бавните ремонти и липсата на тротоари, които пък са основа на естествената градска среда“.

Наблюдаваме остра липса на инфраструктура в кварталите Изгрев, Пчелина и Бриз. Най-много са сигналите именно от тези райони, както и квартал Левски и централната част на града, добави Коцев.

По думите му там се строи поголовно, а в същото време инфраструктурата на тези квартали не може да поеме такова натоварване. Политикът допълва, че там липсва канализация, тротоари и елементарни условия за живот. В същото време се строят кооперации по 8 етажа.
„Нормалният ред в Европа е да се изгради първо инфраструктура, да има канализация, да има тротоари и чак тогава да се дават разрешителните за строеж – нещо, което Община Варна прави точно в обратния ред“.
Благомир Коцев обеща, че инициативата „Граждански омбудсман“ ще продължи и през следващите месеци. Предстоят срещи с граждани в кварталите Владиславово, Възраждане, Кайсиева градина, Аспарухово, Галата, Зеленика, Траката, Евскиноград, к.к. Чайка и Ален мак, м-ст Добрева Чешма и Планова.
На въпрос дали той ще бъде кандидат на коалицията в местните избори през октомври, Коцев обяви, че той е кандидатурата на ПП за кметското място, а коалиционно решение предстои.

За инициативата „Граждански омбудсман“
Начинанието си поставя за цел да подпомогне гражданите при отправяне на жалби и питания към общината, тъй като са малцина тези, които разполагат с време и административен опит, за да оформят правилно своите сигнали.
„Граждански омбудсман“ е част от по-голямата инициатива за Постигане на пряк граждански контрол върху ремонтните и строежите на обществена инфраструктура, защото варненци имат право да знаят какво ще се изгражда, в какви срокове, какви са включените дейности, видове материали и количества. Най-лесно би било всичко да се публикува в сайта на общината. Само така може да се постигне прозрачност и доверие между общество и местна власт.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 53 минути

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 58 минути

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди един час

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди един час

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 2 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 2 часа