Категории: Черноморие

До края на октомври завършват ВиК проектите в двата бургаски квартала, вдигнали се на протест

Реклама

До края на месец октомври завършват ВиК проектите в бургаските квартали Долно Езерово и Лозово. Вече повече от година и половина продължават строително-монтажните дейности в кварталите, като жителите им многократно са излизали на протест, заради лошата пътна инфраструктура и среда, в която се налага да живеят.

Областният управител Пламен Янев, кметът на Община Бургас Димитър Николов, фирмата изпълнител, строителния надзор, представители на Българския ВиК холдинг, ВиК Бургас, както и жители на двата потърпевши квартала Долно Езерово и Лозово се срещнаха в Областна администрация, за да обсъдят възможностите за своевременно завършване на ВиК проектите.

„Интегриран воден проект за област Бургас“ е най-мащабният ВиК проект, който включва реконструкцията и рехабилитацията на съществуващата ВиК инфраструктура, както и изграждането на нови системи и съоръжения на територията на Бургас, Несебър, Поморие, Созопол, Приморско, Обзор, Айтос, Карнобат, Царево, Китен, Черноморец, Сарафово и Лозенец.

По договор фирмата изпълнител е трябвало да приключи в края на месец март тази година, но чрез споразумения крайната дата на два пъти се удължава до 19.01.2024 г.

На територията на двата бургаски квартала Долно Езерово и Лозово ВиК реконструкциите са започнали преди близо година и половина и все още продължават. Към този момент потърпевшите жители всекидневно са поставени в изключително лоша пътна инфраструктура – разкопани прашни и кални улици, затруднено движение и липса на информация кога ще бъде завършен проектът.

На срещата бяха обсъдени важни обществени теми за определяне на срокове за изпълнение на строително-монтажните дейности, както и дали всички дейности са изпълнени съгласно условията, с които фирмата изпълнител е спечелила обществената поръчка.

От ВиК дружеството коментираха, че всичко изградено е проверено от тях и от надзорната фирма и е изплатено. „Изпълнението е забавено заради липса на финансов ресурс поради инвестиране на големи суми в скъпи материали. Точно тези финансови затруднения са довели до отлагане на строително-монтажни дейности“, коментира инж. Стоян Арабаджиев – експерт инженеринг във ВиК Бургас.

От страна на фирмата изпълнител обявиха, че към днешна дата този финансов проблем вече е решен. „До края на месец септември приключваме на 100% ремонтните дейности в кв. Долно Езерово, а до края на месец октомври и в кв. Лозово“, гарантира Станимир Георгиев – управител на фирмата изпълнител.

Областният управител Пламен Янев увери представителите на бургаските квартали, че могат да разчитат на Областна администрация за съдействие до решаване на проблема.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 14 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 14 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 15 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 15 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 15 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 15 часа