Категории: Любопитно

Какво би се случило, ако се изтребят всички комари по света?

Реклама

Комарите са може би едни от най-досадните насекоми. Едва ли има човек, който да не е усещал ужасния сърбеж след ухапване от комар. Разнообразието от видовете комари е огромно. Съществуват общо над 3000 вида. Въпреки дискомфорта и болестите, които носят тези насекоми, според експерти тяхното пълно изтребване, би било грешка

Трябва да се разгледат много екологични цикли – с други думи, взаимоотношенията между видовете и тяхната среда, съобщава БГНЕС.

Хийли, който е президент на Американската асоциация за борба с комарите, дава за пример Луизиана, където има много блата, където комарите виреят добре. „Тези комари могат да служат отлично за екологията на тези блатни жизнени цикли, за изхранване на рибите и други дребни безгръбначни във водната система. А може би има и други дребни животни, които могат да се хранят с възрастните (комари)“.

Други комари могат да играят подобна роля в родните си местообитания, така че пълното им изтребване може да доведе до някои неблагоприятни последици. Освен това експертите твърдят, че е малко вероятно да успеем да унищожим напълно всички комари, като се има предвид тяхната огромна и широко разпространена популация.

Но не е задължително да се отървем от всички комари.

Оказва се, че видовете, които са ни най-познати – тези, които причиняват всички тези сърбящи, червени подутини, както и по-известните болести – са малко на брой.

И както казва Лора Харингтън, професор по ентомология в университета Корнел: „Изтребването на всички комари вероятно ще окаже въздействие върху хранителната верига. Изкореняването на един или два вида няма да нанесе вреда“.

Става дума за видовете Aedes, Anopheles и Culex. Всеки от видовете в тези родове може да пренася множество вируси или паразити. Anopheles пренася малария, Culex пренася Нилска треска, а само родът Aedes включва комари, които могат да пренасят жълта треска, чикунгуня, денга и зика, наред с други болести.

И може би нямаме нужда от тях в нашите екосистеми.

„Видовете комари, пренасящи болести, като Aedes aegypti и Aedes albopictus, са инвазивни видове в много части на света… Ние сме се справяли добре и без тях“, казва Джон Маршал, професор по биостатистика и епидемиология в Калифорнийския университет в Бъркли, пред Cи Ен Ен.

„Съществуват хиляди видове комари, само няколко от които пренасят човешки патогени, така че ако видовете, пренасящи болести, бъдат елиминирани, най-вероятно ще се появяват видове, които не пренасят болести, за да запълнят техните екологични ниши“.

Слюнката на комарите потиска имунната система и увеличава риска от инфекция

Маршал добавя: „Комарите, пренасящи болести, са били елиминирани от много части на света в периоди от историята, така че локалното им елиминиране със сигурност е възможно“.

Хийли отбеляза, че тези видове също така имат „много близка връзка“ с вирусите или паразитите, които пренасят. Това означава, че макар теоретично сестрински видове да могат да мутират и да станат способни да пренасят едни и същи болести, малко вероятно е да видим напълно несвързани видове, които внезапно да станат преносители, ако елиминираме проблемните.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 13 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 13 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 13 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 13 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 13 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 14 часа