Категории: България

Скандални разкрития около случая с Даная: Крясъци в кабинети и лекари без специалност

Реклама

Вече изминаха четири месеца от смъртта на 15-годишната Даная, която превръщайки се в ангел, даде шанс за живот на четирима други човека. Родителите ѝ взеха благородното решение да дарят органите ѝ. Припомняме, че Даная страдаше от специфично хематологично заболяване и изпадна в мозъчна смърт. 

Майката на Даная – Ани Стоянова разказва, че последните четири дни от живота на дъщеря ѝ, преминават в „Пирогов“ – в опит на лекарите да я спасят.

„Аз взех решението още когато координаторът ми каза, че според тях има настъпила мозъчна смърт, още тогава казах, че ако има шанс тя да стане донор, ги моля да не подценяват ситуацията – донорската, и да направят всичко възможно това да се случи“, коментира пред bTV Ани Стоянова.

Още през 2022 г. болестта на Даная я води в Клиниката по детска онкохематология в столичната болница „Царица Йоанна“.

„Направихме някои изходни изследвания – придобита вторично имунно тромбоцитопения“, посочва д-р Данка Стоянова, хематолог в ИСУЛ.

„Тя трябваше да се пази от всякакви удари, всеки ден и повтарях „и се пази от топката в училище по физическо“ и аз знаех, че всеки удар би могъл да е опасен, много опасен“, споделя Ани Стоянова.

Няколко месеца след диагнозата удар в леглото отвежда Даная и майка ѝ в „Пирогов“. Детето наранява главата си на 27 април. Казва на майка си на следващия ден, защото започва силно главоболие. Даная е прегледана в Спешен кабинет по неврохирургия на 28 април.

„Посрещна ни неврохирург, аз обясних какво е придружаващото ѝ заболяване. Направиха рентген и казаха, че всичко е наред, че може би има леко комоцио и ще я боли главата между 1 и 4 седмици. Казаха ѝ да вземе обезболяващо и ни изпратиха да си ходим“, посочва майката на Даная.

„Въпреки данните, че детето е с много остро главоболие, в тежко неразположено състояние, не са извършени образни изследвания, по-специално компютърна томография. Назначен е само рентген“, коментира Величка Костадинова, адвокат по медицинско право.

На въпрос дали рентгенът е бил достатъчен, имайки предвид, че детето страда от подобно по-специфично състояние, д-р Денка Стоянова отговори следното:

„Според мен не, без да съм неврохирург. Но предполагам, че е прегледана и те са преценили доколко това е наложително. Не мога да коментирам. Мога единствено да кажа, че ако се мисли за мозъчен кръвоизлив, рентгенът не е достатъчен“, посочва д-р Денка Стоянова.

„Даже ядрено магнитен резонанс, ако мога да бъда по-точна“, казва още тя, отговаряйки на въпрос дали скенерът би дал по-ясна картина.

„Болеше, много я болеше, докато не дойде 5 май. Сутринта ме събуди и ми каза „просто не издържам, много ме боли“. Към 8:30 часа бяхме в болницата, тогава вече беше друг неврохирург и направиха скенер. Видя се, че има хематом. Думите му бяха, цитирам дословно „Ще ни погостувате 2-3 дни, да го следим, хубавото е, че се резорбира“. Аз от това разбрах, че няма нищо страшно и че нещата са поправими. Настаниха ни в отделението по неврохирургия и ме изпратиха за един медикамент, който тя трябваше да започне още същия ден. Отидох до ИСУЛ, доктор Стоянова ми даде медикамента. Нямаше наличен в Пирогов – това е лекарство, което спомага съсирването на кръвта и е много нужно за спешни случаи и те го нямаха“, разказва Ани Стоянова.

„Това е един от въпросите, на които трябва да бъде отговорено: Как така най-голямата болница за спешни случаи в страната не разполага с лекарство, необходимо за подобни спешни състояния“, коментира Величка Костадинова, юрист.

В следващите часове обаче състоянието на Даная се влошава. Болката в главата става непоносима и не се повлиява от лекарствата.

„Вечерта между 00 часа и 1:00 часа тя започна да повръща кръв. Дойде коремен хирург и каза, че със сигурност не е от вътрешни органи. През цялото време контакт с лекари нямах, само с медицинска сестра“, разказва Ани.

В стаята, през целия ден не дойде неврохирург. Настоях на сестрата да направим нещо, защото аз виждах ,че всичко се влошава и тя се обади в детска реанимация. Лекарите от реанимацията слязоха много бързо, взеха я, аз останах навън, тя все още беше адекватна, говореше, говорехме, с ужасна болка и това всъщност беше последния път, в който я видях, така, говореща“, споделя майката на Даная.

Денят е събота, 6 май – първият от трите поредни почивни дни заради Гергьовден. Момичето е премесетено в реанимация.

„И дойде неделя сутрин, по телефона ми казаха, че нещата са още по-зле. Така съвсем неофициално дойде една лекарка и каза „просто бъди настоятелна, направи нещо“. И тогава потърсих помощ в социалните мрежи, написах един пост, че търсим неврохирург“, казва Ани Стоянова.

„Най-доброто дете на света в момента се бори за живота си. Дъщеря ми Даная, на 15, прекрасна. С оток на мозъка в детска реанимация „Пирогов“. Писах, звънях на всички неврохирурзи в България, всички са далеч. Консултират я по телефона, всички празнуват. Ако някой знае нещо… чудо, което трябва да направя, да потърся някого или каквото и да било“, пише тя във Фейсбук.

Часове след призива ѝ в болницата идва директорът на детската неврохирургия д-р Михаил Захаринов.

„Потърси ме на двора с „къде е майката на Даная?“, казах, че съм аз и той много заплашително каза „Ела ми“. Влязох в кабинета с една приятелка, защото мъжът ми беше след операция с патерици и не можа да ни настигне защото бързахме и тичахме едва ли не…“, споделя жената.

„Качихме се в отделението, влязохме с него в стаята – „Затворете вратата!“. В момента, в който я затворихме, той започна да крещи – „Вие малоумни ли сте?! Как може да сте толкова прости?! Какво ми пишете в социалните медии? Ето сега заради вас това дете, защото натискате за тази операция, ще умре на масата – заради вас, вие сте виновни, защото сте малоумни“, спомня си майката на Даная.

„Той крещеше и ме попита дали съм малоумна и дали всъщност разбирам как сега детето ми ще умре на операционната маса, защото настоявам да бъде оперирана, а в същото време знаех, че това е единственият ѝ шанс, че вече бяхме закъснели. Беше много сърдит всъщност, защото моят пост в социалните мрежи стигна до един вече бивш министър и той му е звъннал лично“, споделя още Ани Стоянова.

„В случая на Даная считаме, че е пропуснато ценно време за извършването на оперативната интервенция. Резултатът никога не е сигурен, но можеше да се каже поне, че не е извършен своевременно“, казва юристът Величка Константинова.

Приятелката на майката на Даная – Борислава Димова, многократно подчертава, че лекарите, които са били дежурни през почивните дни, са били специализанти. Проверяваме в регистъра на Българския лекарски съюз. Какво се оказва? Лекарят, който преглежда Даная на 28 април и за когото майка ѝ мисли, че е неврохирург, всъщност няма специалност. Без специалност е и лекарят, който приема Даная в детското отделение по неврохирургия на 5 май.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди един час

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди един час

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди един час

Изгоряха стотици декари край ЖП линия

Стана ясно, че близо 300 дка., включително и широколистна растителност около жп линията между Русе…

преди един час

Официално: Калин Стоянов влиза в листата на ДПС

Бившият вътрешен министър Калин Стоянов ще бъде втори в листата на "ДПС - Ново начало"…

преди 2 часа

Йордан Цонев ще води листата на ДПС във Варна

В Деня на Независимостта на България "Движение за права и свободи – Ново начало" регистрира…

преди 2 часа