Категории: Свят

Румънците ще съдят Австрия заради Шенген – искат обезщетение

Реклама

Премиерът на Северната ни съседка Марчел Чолаку оповести, че Румъния ще атакува Австрия в Европейския съд и ще иска обезщетение, ако австрийското правителство продължи да настоява за вето по отношение на присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство. Това съобщи Чолаку в интервю за в-к „Дер Щандард“, цитирано от румънските медии. Той отбеляза още, че щетите, причинени на страната от ветото, се оценяват на най-малко 2% от БВП, т.е. на няколко милиарда евро.

„Не е възможно да се изисква сигурност на европейско ниво и в същото време да се отхвърля основно право на Румъния като това за присъединяване към Шенгенското пространство“, каза Чолаку. Той определеи като „невярно” твърдението на австрийския канцлер Карл Нехамар, че има много активна миграция през Румъния.

Заедно със Сърбия сме въвели съвместен контрол, за да изместим тази тема от центъра на дискусиите. Но в случай, че канцлерът Нехамер отново неоснователно използва правото си на вето, аз като министър-председател ще трябва да обжалвам решението на Австрия пред Европейския съд, за да поискам обезщетение за загубите, причинени от неприсъединяването, категоричен е Чолаку.

Според него Австрия е създала прецедент и това е най-лошото.

„Обикновено страните-членки следват препоръките на институциите на Европейския съюз. Хърватия кандидатства за членство преди четири-пет години. Румъния и България можеха да блокират присъединяването, но ние не го направихме“, отбеляза Чолаку.

Испания като председател на Съвета на ЕС подкрепя присъединяването на Румъния към Шенгенското пространство и се грижи тази тема да бъде отново в дневен ред – през октомври или на 4 или 5 декември в рамките на Съвета на вътрешните министри на ЕС. Всички други държави – с изключение на Австрия – подкрепят присъединяването на Румъния, допълни още Чолаку, цитиран от БТА.

Той не отхвърли твърдението на медията, че Австрия плаща на Русия „кървави” пари (Blutgeld), както наскоро се изрази бившият генерален секретар на Европейската комисия Мартин Зелмайер.

„Румъния отдавна си е научила урока и затова вече не е зависима от руския газ“, отбелязва Чолаку.

По публикацията работи: Венета Николова

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 13 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 13 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 13 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 13 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 13 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 14 часа