Категории: България

Стоянов за казуса с украинското зърно: Анализът на МФ беше наистина смешен. Искаме ли да рискуваме?

Реклама

Бившият министър на икономиката Никола Стоянов изрази своето мнение във връзка с вдигането на забраната на вноса на украинско зърно у нас. Той изтъкна, че производителите в Украйна не спазват същите правила, които се спазват в ЕС и ситуацията е рискована

Тази сутрин бившият министър на икономиката Никола Стоянов коментира темата с вдигането на забраната за внос на украинското зърно.

„Всеки, който има бегла представа от финанси, би се срамувал от такъв анализ, който финансовото министерство представи – за пропуснатите ползи заради забраната. Това беше наистина смешно. Това е някакъв анализ, който смята само плюсовете, но не смята минусите. Пропуснатите ползи от ДДС от вноса, а някой смята ли върнато ДДС след преработката и износа? Предполагам, че всички от Министерство на финансите се срамуват от направения анализ“, каза още той.

Припомняме, че преди два дни министърът на финансите Асен Василев изнесе статистика за щетите за хазната от забраната за внос на украинско зърно. Подробности можете да видите тук:

„Когато нашето правителство подкрепи тази забрана, заедно с още няколко държави, упражнихме достатъчно натиск, за да защитим собствените си производители и собствените си пазари, посочи Стоянов.

Освен това ние сме в ЕС и в крайна сметка се стремим към по-зелена сделка, зелен живот и продукти, които са произведени по-здравословни. Украйна не спазва същите правила и това им дава предимства – цените са по-ниски. Но въпросът сега е ние искаме ли да рискуваме. Все пак толкова години застъпваме едни правила, а сега казваме „не са толкова важни“. Надявам се на сериозен контрол“, заяви още бившият икономически министър.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 2 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 2 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 2 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 4 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 5 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 5 часа