Категории: България

Столицата на България празнува днес. Това е богатата програма

Реклама

Днес Столицата на България празнува. Денят на София ще бъде отбелязан с безплатен концерт, изложби и инициативи с вход свободен.

Празникът ще започне с извънредно тържествено заседание на столичния общински съвет в 10 часа. След официалните приветствия ще бъдат връчени наградите „Почетен гражданин на София”.

Писателите Георги Господинов и Георги Константинов, художникът проф. Станислав Памукчиев и президентът на фондация „Америка за България“ Нанси Шилър ще получат отличието, а почетният знак на столичната община ще бъде връчен на народно читалище „Д-р Петър Берон – 1926“ и преводачите Анджела Родел и Мари Врина-Николов.

От 11,30 часа по-късно пред храм „Света София“ ще има тържествен водосвет и официалната церемония за издигане знамето на София, в която ще участва председателят на Народното събрание Росен Желязков. Той ще приеме рапорта на почетния караул на Националната гвардейска част, а тържествения водосвет ще отслужат свещеници от Българската православна църква.

На място ще има специални мерки за сигурност. Хората ще имат достъп през пунктове за проверка откъм южната страна на храм-паметника „Свети Александър Невски“ и при улиците „Париж“ и „Шипка“. Служителите на НСО ще проверяват с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, фойерверки и други пиротехнически изделия.

В два следобед в Софийската градска художествена галерия ще бъдат връчени наградите на Столичната община за ярки постижения в областта на културата през последната година. Вечерта ще има концерт на сцената на SOFIA SUMMER FEST зад музея „Земята и хората“, на който БНР е медиен партньор.

И още за празника – дигитална 3D графична реконструкция, в която посетителите може да извършват различни дейности във виртуална среда чрез използването на очила за виртуална реалност, е сред акцентите в обновения обект „Триъгълна кула на Сердика“. Откриването на реновирания музей е днес.

Край езерото „Водна паша“ в Южния парк ще се проведе първия детски интерактивен фестивал на открито, който е за зрители на възраст от 5 до 12 години.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Кой ще бъде обявен за пътен полицай на годината

Пътен полицай на годината ще бъде обявен след състезания между 70 участници от 28 областни…

преди 20 секунди

Земетресение на 100 км от София. Усетихте ли го

Земетресение с магнитуд 2.7 по Рихтер е регистрирано в граничния район между България и Северна…

преди 3 минути

Президентът потъна в скръб: Днес се разделяме

„Днес се разделяме с двама достойни летци. Искам да изразя съболезнование към семейството, близките и…

преди 2 часа

Струва си: Ето колко трябва да ни платят ако работим на 23 септември

Тази година Денят на независимостта на България (22 септември) се пада в неделя. Тъй като…

преди 2 часа

Варна се готви за голям празник в неделя. Вижте програмата

Варна ще отбележи 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 2 часа

Идва ли „циганско лято“. Скоро ще се радваме на 30 градуса

В неделя и в началото на следващата седмица ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове…

преди 3 часа